Kultura

Tariq Ramadan hospitaliziran u bolnici

Istaknuti islamski učenjak Tariq Ramadan, koji se u Francuskoj suočio sa optužbama za silovanje početkom ovog mjeseca, hospitaliziran je zbog liječenja multiple skleroze, u subotu je objavila njegova grupa za podršku.

55-godišnji profesor na Oxfordu, koji će sada biti podvrgnut neovisnoj medicinskoj procjeni kako bi se utvrdilo da li će ostati u zatvoru prije suđenja, u petak navečer je smješten u bolnicu zbog narušenog zdravstvenog stanja. Osoba bliska Ramadanu je u subotu kazala da mu se zdravlje pogoršava dijelom i zbog odluke sudija da mu ne dozvole posjetu supruge i njihove djece.

Ramadan je autor tekstova o evropskim muslimanima u kojima ih često ohrabruje da se ponose svojim identitetom i Evropljana i muslimana te da usvoje kulturu svojih zemalja bez rezerve, osim ako se određeni aspekti ne slažu s islamskim učenjem.

Pod optužbom za silovanje, Ramadan je od 2. februara zadržan u zatvoru Fleury-Merogis u blizini Pariza.

Sud je naredio da se Ramadan zadrži u pritvoru do suđenja, pošto je prisutna opasnost od bijega i iz straha od potencijalnog pritiska na žene koje su anonimno svjedočile.

Hapšenje istaknutog učenjaka – redovno prisutnog na TV debatama s više od dva miliona pratilaca na Facebooku – uzdrmalo je francusku muslimansku zajednicu.

Dvije muslimanke optužile su za silovanje Ramadana, švicarskog državljana čiji je djed osnivač egipatskog pokreta Muslimansko bratstvo.

Optužbe su iznijele u javnost krajem prošle godine kada su žene počele dijeliti svoja svjedočanstva o seksualnom uznemiravanju u sklopu kampanje “Me Too” i “Balance Ton Porc” potaknute otkrićem o zlostavljanjima holivudskog mogula Harveyja Weinsteina.

Henda Ayari, 41-godišnja feministkinja, koja je ranije prakticirala konzervativni islam, tvrdi da je Ramadan silovao u Parizu 2012. godine.

Druga 40-godišnjakinja zaštićenog imena „Christelle“, koja je primila islam, tvrdi da je silovao i zlostavljao u Lyonu 2009.

Ramadan, otac četvero djece, odbacio je sve optužbe kazavši da je on žrtva prljave kampanje.

 

ins.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close