Tako je govorio Tito: Srbi i Hrvati, nećete ni jedni ni drugi, nego će Bosna biti Bosna

Svakodnevno se u regionalnim medijima pojavljuju priče o Josipu Brozu Titu.

Mnoge od njih nemaju veze sa istinom, nego služe njihovim autorima da privuku pažnju na sebe i tako dođu do “pet minuta slave”. Mnogi u takve priče vjeruju i pored toga što ni jedan dokaz za njihovu istinitost nije priložen.

Međutim, ono u što sumnje nema i na šta se ne može uticati su Titovi govori kojih ja internetu ima bezbroj.

Jedan takav pojavio se nedavno, prošlog mjeseca, a govori upravo o Bosni i Hercegovini i Titovoj poruci njenim građanima.

– Pošto je BiH bila kamen spoticanja između Srba i Hrvata, nećete ni jedni ni drugi, nego će Bosna bit Bosna. Pa neka bude republika bosanska. Mi smo to riješili kada smo počeli Narodno-oslobodilački rat.  Napravili smo federaciju. Kad može Hrvatska, neka bude Hrvatska. Kad može Srbija, neka bude Srbija. Kad može Crna Gora, neka bude Crna Gora. Pa neka bude i Bosna, bez obzira što to nije jedna nacija. Bosna je po našem shvatanju prva bila oblik jedne socijalističke tvorevine koja nije nacionalna”, rekao je, između ostalog, Tito.

U drugom videu snimljenom 1971. godine Tito je također govorio o BiH uputivši poruku koja je posljednjih godina dobila na svojoj važnosti.

A radi se, naime, o uplitanju Beograda i Zagreba u bh. društveno-političke prilike.

– Budite budni i ne dozvolite neprijatelju da on rovari između vas. Najveći vaš dobitak u ratu je što je zaustavljeno daljnje širenje međunacionalnih sukoba. Muslimani, Srbi i Hrvati ne dozvolite da vam dolaze iz vana, ne iz inostranstva, nego iz naših krajeva, bilo iz Zagreba, bilo iz Beograda, da vam razbijaju ovakvo jedinstvo”, riječi su Josipa Broza Tita.

fokus.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close