Tajna bosanske kafe: Britanci otkrili tajnu, a znate li je vi?

Cijenjena britanska medijska kuća BBC objavila je reportažu svog novinara Brada Cohena koji je nedavno posjetio Sarajevo. Glavna tema ovaj put nisu bili ćevapi nego – kafa.

Iako se u velikom broju zemalja jugoistočne Europe, zapadne Azije i sjeverne Afrike i dalje poslužuje ono što je u svojoj suštini turska kafa, u Bosni je priča drugačija.

S britanskim novinarom Sarajevom je putovao i kolega Elif Burgaz, porijeklom Turčin, koji je htio osjetiti okus svog doma pa su sjeli u jedan restoran u turskom dijelu grada. Naručili su tursku kafu, na što im je čovjek stol do njihova rekao kako ‘bosanska kafa nije turska kafa’.

Evo što kofein radi vašem mozgu!

Pa se upustio u objašnjavanje. Razlika između turske i bosanske kafe je u procesu pripreme. Turci svoju kafu spravljaju tako što je prvo miješaju sa šećerom, a potom stavljaju u hladnu vodu i ostavljaju na vatri da proključa. Bosanska se kafa pak stavlja tek kad voda proključa i to na način da se prvo malo vode odlije sa strane, doda se kafa i čeka se da prokuha. Kaže se kako prava bosanska kafa mora prokuhati tri puta te potom se vraća prethodno odlivena voda. Tako se pojačava intenzitet okusa.

Razlika je i u načinu posluživanja. U Turskoj džezva ne izlazi iz kuhinje dok se u BiH poslužuje upravo iz nje uz čašu vode i kocku šećera ili rahat lokuma.

Bakrena džezva s bosanskom kafom ima još jednu svrhu. Ona puno dulje zadržava toplinu što je vrlo bitno jer se u BiH uz kafu gušta satima.

Dnevnik.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close