-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

Tajkunizacija RAMAZANA: U ramazanskim programima gostuju TAJKUNI i imami što liče na TAJKUNE

Ponavljamo objavu iz 2015. godine – ista je aktuelna kao i tada, možda još izraženije

TAJKUNIZACIJA RAMAZANA : U ramazanskim programima gostuju TAJKUNI i imami što liče na TAJKUNE, a narodu prodaju recepte za SOMUNE

Na televizijskim ramazanskim programima sva je gerga u tome što se izreknu tri-četiri deskriptivna hadisi-šerifa (izreke Poslanika) i kaže fukari recept za topu i somune

Nekada će sigurno sociolozi praviti studije o islamu u Bosni nakon komunizma. Već sad je jasno da će ključna dilema za naučnike biti da li se radilo o islamskom preporodu ili duhovnoj i kulturnoj stagnaciji Bošnjaka. Jedan od najboljih pokazatelja manifestacije svih oblika islama u Bosni odvija se u vrijeme ramazana. Odmah nakon rata, dok se još gladni narod nije bio ni namirisao  hljeba i somuna, u vrijeme iftara, bar u Sarajevu, bilo je mnogo više emocije, graje, radosti, ushićenja… Iščekivalo se novo doba!!!

Kako je koju godinu nakon rata ramazan ulazio u ljeto, tako se žar iftarskih radosti gasio. To sigurno ima veze sa općom depresijom u društvu zbog socijalnih neprilika, a najviše tu radost prvi postratnih iftara prigušila je gorka spoznaja da “postratna budućnost” nije ni nalik onome čemu smo se nadali i očekivali.

Samo Bog zna kakav su Bošnjaci narod; ali ono što ostaje iza njih kao njihova duhovna i kulturna tradicija govori o njima da su skloni sve svesti na teferiče i razne prostakluke, pa tako i iftarske ahove i ugođaje.

Takve nam prizore, priče i muzikalije emitiraju tri-četiri televizije. Gosti su im tajkuni i imami koji sliče na tajkune. Tajkuni su, uzgred, i najčešći sponzori ramazanskih programa. Sva je gerga oko iftara u tome što se izreknu tri-četiri deskriptivna hadisi-šerifa (izreke Poslanika) i kaže fukari recept za topu i somune.

(The Bosnia Times)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close