“Tajan” – dragulj kom se svi vraćaju

Spomenik prirode “Tajan” kod Zavidovića jedan je od najatraktivnijih turističkih proizvoda i ponuda Zeničko-dobojskog kantona. Bogat je endemskim biljkama, rijetkim životinjskim vrstama, pećinama, jezerom Mašica…

Kako bi se poboljšala turistička ponuda, obilježene su staze, šetnice, napravljeni su eko-toaleti, nadstrešnice, prilazi pećinama i biciklističke staze. Sportski tereni i mjesta za odmor i rekreaciju nalaze se na području izletišta Kamenica.

Za sve one koji odluče posjetiti ove prirodne ljepote, u Kamenici je otvoren i info-centar, gdje se za vrlo kratko vrijeme mogu dobiti sve informacije o ovom izletištu.

 

Prekrasan pogled na jezero Mašica i drvene kućice

 

– Na usluzi smo turistima, koji kod nas mogu unajmiti bicikle ili speleološku opremu, a mogu dobiti i informacije o lokalitetima koji ih interesiraju. Upućujemo ih i na mogućnost smještaja. Ukratko, sve smo podredili turistima, domaćim, ali i stranim, kojih je sve više, a dolaze i po nekoliko puta iz raznih evropskih zemalja – kaže Armina Burkić, referent u Info-centru “Tajan”.

Posebna prednost posjete ovom spomeniku prirode je i mogućnost smještaja u vikend-naseljima. Na raspolaganju je petnaestak smještajnih kapaciteta, koji broje skoro 150 kreveta. U ponudu je uključena i hrana, kao i korištenje svih pratećih sadržaja – vikend-kuća i bungalova.

Organizirane posjete, održavanje sportskih takmičenja i kulturnih događaja dio su sadržaja ovog pravog prirodnog bisera.

Za maj je najavljeno i otvaranje renoviranog restorana u Kamenici, što će dodatno upotpuniti turističku ponudu Zavidovića.

Čista šuma, izvori, pećine

Apartmani “Šabić” u Kamenici nude smještaj, hranu, korištenje opreme i mogućnost organiziranog obilaska “Tajana”. Prema riječima vlasnika Adnana Šabića, zadovoljni su brojem gostiju.

– Svi nam se posjetioci ponovo vraćaju, a to nam je najbolji pokazatelj da smo na dobrom putu. Gosti su najviše zainteresirani za šumske ljepote i pećine. Izvori čiste vode i netaknuta priroda su naši glavni atributi, a to posebno cijene gosti koji dolaze iz urbanih sredina – kaže Šabić.

Zaštićeno područje

Šire područje planine Tajan proglašeno je još 2008. godine spomenikom prirode u okviru projekta koji je većim dijelom finansirala Evropska unija, uz nadležno ministarstvo i Turističku zajednicu ZDK te Općinu Zavidovići.

Lokalitet pokriva skoro 5.000 hektara, a najveći dio se nalazi na području općine Zavidovići – 4.038 hektara, dok ostatak pripada Kaknju.

Zaštićenim područjem se brine Šumsko-privredno društvo Zavidovići.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close