-TopSLIDEBiHPolitika

Tadić: Ustavni sud BiH je 99 posto odluka donio glasovima domaćih sudija

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić javno je demantovao sve one koji tbrde da je Ustavni sud BiH politički i da stranci imaju presudnu ulogu pri odlučivanju.

“Sve zavisi kome se kakva odluka sviđa. Takvi su i komentari. Mi imamo dvet sudaca od toga je šest domaćih sudaca. Četiri iz Federacije BiH i dva iz Republike Srpske, te tri međunarodna. Imamo veliki – nenormalni priliv zahtjeva. Za 11 godina smo riješili 64.858 predmeta. 99,08 posto su riješili domaći suci sami. A za tu odluku mora biti pet odluka. A sastav je dva, dva , dva…popularna “Trojka”. Dakle nijedna ta odluka nije mogla biti donesena bez Bošnjaka, Srbina i Hrvata. Na plenarnim sjednicama sa međunarodnim sucima riješeno je samo 0,92 posto slučajeva i na tim sjednicama je riješeno 61,8 posto jednoglasno a 37 su podijeljeni različito. Ako je politički kako smo onda riješili ovoliko predmeta. “

Kada su u pitanju strani suci Tadić je naglasio kako oni nemaju problema sa međunarodnim sudijama, a da li nam trebaju o tome neka odlučuje politika. 

“Zakon kaže da se nakon pet godina Parlamentarna skupština BiH može donijeti odluku o statusu stranih sudija ali to nikada nisu uradili.”

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close