Svjetsko rukometno juniorsko prvenstvo od 14. do 28. jula u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici i Ljubuškom

Bosna i Hercegovina u drugoj polovini jula bit će domaćin jednog od najvećih sportskih događaja ikada održanog u našoj zemlji – Svjetskog rukometnog juniorskog prvenstva.

Na takmičenju će učestvovati 24 najbolje selekcije mladih igrača   do 21 godine. Prvenstvo će se igrati od  14. do 28. jula u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici i Ljubuškom.

1.000 volontera

Na svečanoj promociji ovog velikog međunarodnog takmičenja, održanoj danas u prostorijama Rukometnog saveza BiH (RSBiH) istaknuto je da će u organizaciju biti uključeno više od 1.000 volontera. Tokom SP u našu zemlju će doputovati oko 600 takmičara, službenih osoba, kompletan Izvršni komitet IHF-a, navijači, novinari, menadžeri i predstavnici klubova. Organizatori očekuju da će BiH za tokom 15 dana prvenstva  posjetiti više od 15.000 ljudi.

Generalni sekretar RSBiH Smajo Karačić  istakao je da je SP prilika da se naša zemlja predstavi u što boljem svjetlu.

– Također, to je velika prilika ne samo za naš sport već i za bh. ekonomiju, turizam, uopće za promociju države. Cilj nam je da svi ljudi koji posjete BiH i budu dio SP da se vrate u svoje domove s jednom drugom slikom o našoj zemlji. Učinit će sve da ovo bude dosad najbolje organizovano prvenstvo. Naši ciljevi i ambicije su da se nakon ovog takmičenja kandidujemo za evropsko i svjetsko prvenstvo- kazao je Karačić, javlja Fena.

Selektor muške rukometne reprezentacije Dragan Marković očekuje da će SP biti odskočna  daska za bolju budućnost rukometa i povratak na mjesto koje ovaj sport zaslužuje u našoj zemlji, kako je kazao “zemlji rukometa i velikih naslova”.

Selektor juniorske bh. reprezentacije Zdenko Grbavac naglasio je da su ambicije naših juniora na ovom takmičenuju ogromne.

– Imamo sjajnu generaciju mladih rukometaša od kojih očekujemo plasman u četvrtfinale ili polufinale, što bi bila kruna trogodišnjeg rada ove selekcije  – kazo je Grbavac.

U promociju SP kao ambasadori uključeni su naši proslavljeni rukometaši i rukometašice. Između ostalih Jasna Merdan-Kolar, koja je u bogatoj karijeri osvojila zlatno i srebreno olimpijsko odličje, te Abas Arslanagić, Zdravko Rađenović i Milorad Karalić, članovi zlatne olimpijske generacije reprezentacije SFRJ, i evropskog klupskog prvaka – Borca iz Banje Luke.

4 grupe po 6 ekipa

Zasad je poznat 21 učesnik SP-a, a konačana lista bit će kompletirana nakon pan-američkih kvalifikacija.

Ekipe će biti svrstane u četiri grupe s po šest reprezentacija. Grupna faza takmičenja, koja počinje 14. jula,  igrat će se u dvoranama  Zetra i KSC Skenderija (“Mirza Delibašić”) u Sarajevu, Arena u Zenici,  Gradskoj dvorani u Ljubuškom u banjalučkom Boriku.

Najveći broj reprezentacija dolazi iz Evrope -12 ekipa, po četiri ekipe dolaze iz Afrike i Azije, te po dva predstavnika iz Okeanije, te Južne i Sjeverne Amerike.

Polufinalni susreti i finale će se igrati u Zetri.

Žrijeb grupa će se obaviti 18. aprila u Sarajevu (Koloseum, 20.00 sati).

Spisak učesnika SP-a:

Evropa: Slovenija, Švedska, Francuska, Njemačka, Švicarska, Rusija,
Danska, Holandija, Mađarska, Srbija, Španija (prvak Evrope U-20), Hrvatska
(viceprvak Evrope U-20) i BiH (organizator)
Afrika: Tunis, Kongo, Egipat, Angola i Alžir
Azija: Katar, Južna Koreja i Kuvajt
Pan-Amerika: kvalifikacije se igraju početkom aprila 2013. godine.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close