Svjetski ekonomski forum: BiH tržište rada konkurentnija od čak sedam država Evropske unije

BiH ima prilično neefikasno tržište rada u globalnim okvirima, ali je u tom segmentu konkurentnija od čak sedam država Evropske unije, iznenađujući su rezultati istraživanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

(Autor: Nezavisne Novine)

U novom izvještaju o globalnoj konkurentnosti se BiH po efikasnosti tržišta rada rangira na 88. mjesto u svijetu od ukupno 148. rangiranih država, s tim da je iza sebe ostavila mnoge daleko razvijenije ekonomije iz okruženja i EU.

 

Iza nas se tako, po mišljenju WEF-a, ređaju Moldavija na 95. poziciji, Slovenija na 106, Rumunija 110, Hrvatska 114, Španija 115, Srbija 119, Portugal 126, Grčka 127, Turska 130, dok je kontinentalno začelje pripalo Italiji na 137. mjestu.

 

Kada se analiziraju konkretna područja, vidljivo je da se BiH od većine pomenutih zemalja najviše izdvaja po liberalnijoj praksi zapošljavanja i otpuštanja radnika, zatim, zbog prosjeka plata i produktivnosti, te manjih nepotrebnih troškova mjerenih visinom sedmičnih plata.

 

Iako se domaći poslodavci često žale na konzervativne entitetske zakone o radu, analiza WEF-a nudi potpuno suprotne rezultate. Naime, BiH je po praksi zapošljavanja i otpuštanja radnika smještena na visoko 34. mjesto u svijetu, dok su, primjera radi, Slovenija i Italija u tom pogledu proglašene jednim od najrigidnijih država svijeta.

 

Istraživači WEF-a su posebnu oštricu kritika u oblasti zapošljavanja usmjerili prema perifernim zemljama evrozone pogođenim recesijom, pa su tako za Italiju istakli da ima ekstremno rigorozna pravila na tržištu rada, koja ometaju novo zapošljavanje.

 

Iako se praksa zapošljavanja i otpuštanja radnika u BiH nalazi na oštrici kritika poslodavaca, naša zemlja je po tome na visokom 34. mjestu u svijetu

 

Domaći ekonomisti kažu da vlasti RS i FBiH, čuvajući socijalni mir, odugovlače sa usvajanjem novog zakona o radu, ali su ih uslovi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) stavili pred zid.

Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, uvjeran je da će novi zakon o radu sačuvati nivo dostignutih radnih prava, obezbijediti više radnih mjesta i podstaći investitore da sa sigurnošću dolaze u RS.

 

On je kazao da je osnovna obaveza u pripremi novog zakona da se sačuva socijalni dijalog u RS i princip kolektivnog pregovaranja.

 

“Obavijestili smo MMF da smo nešto sporije radili na pripremi zakona, jer želimo da u ovaj posao idemo otvoreno, sa našim partnerima, Savezom sindikata i Unijom udruženja poslodavaca”, istakao je Đokić.

 

Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da je izmjena zakonodavstva u oblasti tržištu rada obaveza bh. vlasti iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

 

“Vlada RS je još 2010. prihvatila da će za 18 mjeseci pripremiti nacrt zakona, a njega nismo dobili ni u 2013. U programu rada Vlade je naznačeno da će nacrt zakona biti napravljen u zadnjem kvartalu ove godine, tako da se nadamo da će, nakon javnih rasprava, u prvom tromjesečju 2014. biti usvojen u Narodnoj skupštini RS”, kazao je Zgonjanin.

 

On se ne slaže sa ocjenom WEF-a da BiH ima relativno liberalnu praksu zapošljavanja i otpuštanja radnika, navodeći da problem leži u pravosuđu koje “otpuštene neradnike vraća na posao”. Naime, sudovi, prema njegovim riječima, staju na stranu otpuštenih radnika obraćajući više pažnje na to da li je poslodavac ispunio “svaku tačku i zarez iz zakona”, umjesto da cijeni razloge zbog kojih je radnik dobio otkaz.

 

Država ne uspijeva zadržati talente

 

BiH je u izvještaju WEF-a najlošije ocjene u segmentu efikasnosti tržišta rada dobila za kapacitet države da zadrži i privuče talente, po čemu se nalazimo pri samom svjetskom dnu, odnosno na 143. i 140. poziciji od 148. rangiranih zemalja.

 

Po fleksibilnosti određivanja plata smješteni smo na nezavidno 118. mjesto, po uticaju poreza na podsticaje na rad na 116, a po omjeru zaposlenih žena u poređenju sa muškarcima na 112. mjesto.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close