LifestyleZdravlje

Svjetski dan rijetkih bolesti obilježen u Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ Derventa

„Ja jesam jedan od rijetkih, ali imam ista prava kao i drugi“

Korisnici dnevnog centra i učenici Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ Derventa danas su obilježili Svjetski dan rijetkih bolesti.

„Ja jesam jedan od rijetkih, ali imam ista prava kao i drugi“ poruka je koju su poslali s ciljem da se ukaže na potrebu da društvo pruži više pažnje i prihvatanja za djecu sa rijetkim bolestima, te da to treba da se radi ne samo danas, već svakog dana u godini.

Druženje u Centru polako prelazi u tradiciju, a i za danas je bio pripremljen zanimljiv program koji je podrazumijevao, između ostalog, sportske i kreativne radionice, te brojne zabavne sadržaje. Jednom riječju – sve je bilo u znaku različitosti.

Direktor Centra Vladan Popović kaže da ovakva druženja organizuju upravo kako bi skrenuli pažnju na specifične potrebe svakog djeteta.

– Jedan od naših učenika je bio i djete sa rijetkom bolešću Uroš Živković iz Prnjavora. Mi, ne samo zbog njega, nego i zbog naše djece sa smetnjama u razvoju, želimo na ovaj način da pokažemo da svako dijete ima svoje posebne potrebe zbog čega zaslužuju našu posebnu pažnju i poseban tretman – naglasio je Popović.

Na nama je da li ćemo život pretvoriti u bajku ili tragediju i do nas je kako ćemo sagledati situaciju i kako ćemo se nositi sa njom.

Riječi su ovo Tanje Živković, Uroševe majke.

– Naša djeca su izazov i trudim se da Uroš ne bude ništa drugačiji od svih drugih. Mislimo da sve što je potrebno jeste da društvo pruži malo više pažnje i prihvatanja za djecu sa rijetkim bolestima i da to ne bude jedan dan, nego svaki dan – rekla je ona.

Korisnici centra danas su imali i specijalnog gosta. Naime, „Budućnost“ je posjetio ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Denis Šulić.

On je veliki prijatelj Ukija i porodice Živković, te ne čudi da je upravo sa njima želio da provede ovaj dan.

– Uki, njegova porodica i ja se već dugo družimo i posjećujemo na važne datume, a sasvim sigurno je da je ovaj dan jedan od takvih. Drago mi je da sam danas imao priliku da učestvujem u ovom sadržajnom danu, kao i što sam se upoznao sa radom ove ustanove, koja je sigurno jedna od najboljih ovog tipa u Republici Srpskoj – rekao je Šulić.

Oko 7.000 oboljenja u svijetu klasifikovano je kao rijetke bolesti, a 300 miliona ljudi vodi bitku svaki dan.

Kraj februara je tradicionalno u znaku kampanje ”Upoznaj rijetke” koja ima zadatak da informiše o postojanju rijetkih bolesti, podigne svijest o ovim oboljenjima, te podstakne kod pojedinaca razmišljanja i poziv na aktivnosti koje mogu sami provesti kako bi svojim sugrađanima olakšali liječenje i integraciju u društvo.

Danas smo se uvjerili da postoje oni koji na svom ličnom primjeru pokazuju kako je sve moguće, kada postoji malo podrške, ali puno ljubavi i posvećenosti.

Iz tog razloga se nadamo da pažnja, ljubav i posvećenost neće izostati ni ostalih dana u godini.

Buka

1 / 8
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close