Kultura

Svjetski dan Qudsa

I ovoga, posljednjeg petka u ramazanu, muslimani širom svijeta obilježili su Svjetski Dan Kudsa, u znak jedinstva sa ummetom koji suosjeća ogorčenje i povrijeđenost zbog činjenice da cionistički režim Mesdžidu-l-Aksa drži pod opsadom i pod prijetnjom rušenja.

 

Genocid u Palestini traje već više od 60 godina. Mnoge generacije svjedočile su i svjedoče svim vrstama zločina prema palestinskom narodu, od progona, nasilnih iseljavanja, ubijanja, okupiranja njihovih teritorija, zagrađivanja Gaze ogromnim zidovima i njenog pretvaranja u najveći zatvor na svijetu, isključivanje struje, vode, onemogućavanje pristizanja humanitarne pomoći stanovništvu i hrane, lijekova, što je sve za posljedicu imalo smrt i oboljevanje hiljada djece. Uostalom ne treba ni da nabrajam, svi znamo. Sav svijet zna. I u tome je ta doza stravičnijeg i nedopustivijeg JER SAV SVIJET ZNA! Ovo nije Drugi svjetski rat, ovo nije nikakav svjetski rat..svijet živi u kakvom takvom miru, niko ne može raditi nešto tajno od ostatka svijeta kao što je mogao u Drugom svjetskom ratu.

 

Ono što genocid nad palestinskim narodom čini još stravičnijim, pored toga što se isti dešava već posljednjih 60 godina a ne 5 ili 10 godina, jeste upravo to da je nakon onoga kroz šta je svijet prošao u Drugom i Prvom svjetskom ratu, formiran UN s ciljem “održavanja mira i sigurnosti u svijetu”. Formiran je sijaset nekih organizacija, donešeno je na stotine rezolucija, konvencija, međunarodnih ugovora, sve u cilju sprječavanja novih razaranja i genocida.
I eto..to je ono zbog čega je ovo nedopustivo. Živimo u 21. vijeku, imamo milion organizacija i potpisanih ugovora koji sve zemlje potpisnice obavezuje na NEDOPUŠTANJE ovoga čemu svjedočimo. S druge strane imamo jedan Izrael za koji Amerika, najveći zagovornik mira i demokratije, oličenje mira i demokratije (prema udžebeniku!), izdvaja 30 milijardi dolara pomoći.
2012. godina je, Izrael naoružan do zuba, UN postao smijurija, sve organizacije za zaštitu ljudskih prava zakazale, Sjedinjene Američke Države se otvoreno stavile na stranu krvnika – zbog ovoga su desne slike daleko veći šamar čitavom svijetu.
Pravda je teško ranjena. Ali ona uvijek preživi.

 

Horra Filisteen! Slobodna Palestina, ako Bog da!

 

 

 

P.S. Sjetite se u dovi, pored Palestine, i mijanmarske djece koju ubijaju oni što se vole zvati “miroljubivima”.

 

Srami se svijete.

(oneummah)

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close