-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

Svjetski dan hrane

Utemeljen je od zemalja članica FAO-a, 1979. godine, na dvadesetoj konferenciji Organizacije za prehranu i poljoprivredu

Danas se obilježava Svjetski dan hrane (World Food Day, WFD), kada je, 1945. godine, u kanadskom gradu Kvebek osnovana Organizacija ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu s osnovnim ciljem podizanja nivoa ishrane i poboljšanja životnog standarda. Ovaj dan utemeljen je od zemalja članica Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) na dvadesetoj konferenciji Organizacije za prehranu i poljoprivredu u novembru 1979. godine.

Najznačajnija uloga poljoprivrede upravo je rješavanje problema gladi za 850 miliona pothranjenih ljudi, većinom u ruralnim područjima. Jedini način rješavanja ovog problema za njih je da sami proizvedu dovoljno hrane ili da imaju dovoljno novca kojim bi tu hranu kupili. Najizvjesniji način zarade u ruralnim područjima upravo je zarada proizvodnjom hrane i ostalim djelatnostima poljoprivrednog sektora.

Mnoge međunarodne inicijative i organizacije civilnog društva, kao što je Međunarodna organizacija za borbu protiv gladi, omogućavaju ljudima različitih kultura susretanje i planiranje aktivnosti u borbi protiv gladi. FAO organizacija TeleFood kroz različite kulturne događaje kao što su koncerti promovira svjesnost o problemu gladi.

Svjetski dan hrane na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou pruža mogućnost za razvoj dijaloga i unapređivanje solidarnosti.

zzjzfbih.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close