-TopSLIDEKultura

Svjetska nagrada za humanizam dodijeljena akademiku Abdulahu Šarčeviću

VELIKO PRIZNANJE: Svjetska nagrada za humanizam dodijeljena akademiku Abdulahu Šarčeviću

Šarčevićev opus u oblasti filozofije, kao i dugogodišnji nastavnički rad na UNSA-i i na više drugih univerziteta u svijetu, ostavili su neizbrisiv trag u oblasti filozofije.

Ohridska Akademija za humanizam dodijelila je akademiku Abdulahu Šarčeviću Svjetsku nagradu za humanizam za 2021. godinu.

Abdulah Šarčević je redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Jedan je od najznačajnijih filozofa i mislilaca na Balkanu, ali i u svjetskim razmjerama. Šarčevićev opus u oblasti filozofije, kao i dugogodišnji nastavnički rad na UNSA-i i na više drugih univerziteta u svijetu, ostavili su neizbrisiv trag u oblasti filozofije, javlja Fena.

S druge strane, Ohridska akademija za humanizam je institucija koja ima velik internacionalni naučni ugled. Akademik Abdulah Šarčević je petnaesti dobitnik ovog prestižnog svjetskog priznanja. Među ostalima, dobitnici priznanja su i nobelovci Aleksandar Solženjicin, Herta Miler, a tu su i drugi značajni laureati: Diasakz Ikedi, Ravi Šankar, Piter Bruk, Manoel de Oliviera, Romano Prodi i dr. Stoga je akademik Šarčević izrazio posebno zadovoljstvo što je i njegovo ime uvršteno među iznimno značajna imena u svjetskoj filozofiji i historiji humanizma.

Povodom dodjeljivanja priznanja akademiku Abdulahu Šarčeviću, 19. januara održana je međunarodna online konferencija pod nazivom ‘“Ohridska škola humanizma od Srednjeg vijeka do danas u Evropi i svijetu“. Učesnike konferencije pozdravio je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, a na konferenciji su, među ostalima, učestvovali i predsjednik MANU-a Ljupčo Kocarev, Žan-Patrik Konrad (predsjednik Evropske akademije nauka i književnosti u Londonu), Ralica Ruseva (historičar umjetnosti u Sofiji), Rikardo Brizi (sociolog na Univerzitetu u Bolonji), profesor Fabris Dalmeida (profesor na Panteon ASA, Sorbona).

Ispred Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, učesnicima konferencije obratio se akademik Esad Duraković, sekretar Odjeljenja humanističkih nauka, navodeći, između ostaloga, da je veliki poštovalac opusa akademika Šarčevića te da ovo izuzetno priznanje smatra priznanjem u prvom redu laureatu Abdulahu Šarčeviću, ali i Bosni i Hercegovini i ANUBiH, čiji je član akademik Abdulah Šarčević.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close