LifestyleShowbiz

Svjetska čuda i mitološka bića napravljena od pijeska

Međunarodni festival u Antaliji

Svjetska čuda i mitološka bića napravljena od pijeska

U Antaliji, u Turskoj, u ponedjeljak je za posjete otvoren 11. Međunarodni festival skulptura od pijeska. Na ovom festivalu predstavljene su skulpture 20 umjetnika iz 12 zemalja izrađene od više od deset tona pijeska, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor festivala Cem Karaca kazao je kako su ovogodišnja tema “Svjetska čuda i mitologija”, a umjetnici su napravili skulpture Ajfelovog tornja, Taj Mahala, Keopsove piramide, Koloseuma, ali i kiklopa, Odina, Abu Simbela i kumiha.

Karaca je rekao kako je na prostoru od 8.000 kvadranih metara izloženo više od 150 skulptura i da je festival otvoren za posjetu tokom ljetnog i zimskog perioda.

“Svake godine je sve više posjetilaca. Usrećuje nas što je sve veće interesovanje turskih posjetilaca. Ove godine očekujemo oko 150.000 posjetilaca”, kazao je Karaca koji je dodao kako je ovakva vrsta festivala značajna kako bi turisti tokom cijele godine mogli imati vrijednu turističku ponudu.

Rekao je i kako su ove godine domaćini dvije specijalne skulpture te podsjetio na 15. juli prošle godine kada su vojna lica odana terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO) pokušala izvesti državni udar u Turskoj.

Dodao je kako su oformili poseban kutak posvećen pokušaju državnog udara u Turskoj kako bi informisali tursku zajednicu, ali i strane posjetioce o tom događaju.

“Napravili smo skulpturu čija je tema pokušaj državnog udara. Izradili smo skulpturu tenka koji je simbol pokušaja udara. Skulpturu smo uradili u dimenzijama tenka korištenog u noći pokušaja udara”, kazao je Karaca.

Dodao je kako su prve reakcije na skulpturu tenka kojeg gnječi ruka, što je simbol “otpora naroda protiv pokušaja udara”, vrlo pozitivne.

Druga skulptura je skulptura Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turske.

“Napravili smo bistu Ataturka visoku pet metara. Skulptura je jedna od najposjećenijih”, izjavio je Karaca.

 

( AA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close