Svjetska banka: Svjetska ekonomija nastavlja stagnirati

Svjetska banka (WB) je smanjila prognozu rasta globalne ekonomije za 2013. godinu prvenstveno zbog nastavka ekonomske i financijske krize u zemljama eurozone.

Svjetska banka je prognozirala da će globalna ekonomija 2013. porasti 2,2 posto, što je niže u odnosu na procjenu iz januara od 2,4 posto.

“U turbulentnoj i krizama pogođenoj globalnoj ekonomiji, ovo je dobra vijest kada prođu dva perioda bez velikih promjena i velikih padova”, navedeno je u izvještaju Svjetske banke.

Navodi se da je na slabiji privredni rast u zemljama sa visokim prihodima utjecala recesija u zemljama članicama eurozone gdje se za ovu godinu predviđa pad od 0,6 posto.

“Izazovi su posebno veliki u evropskim zemljama sa visokim prihodima, gdje ekonomski rast ugrožavaju slabo povjerenje i restrukturisanje bankarskog sektora”, navedeno je u izvještaju.

Stručnjaci Svjetske banke tvrde da su najveća kolateralna šteta ekonomske krize u eurozoni zemlje regiona Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Dodaje se da će zemlje tog regiona ove godine zabilježiti rast od 2,5 posto, jer još uvijek osjećaju političke i društvene posljedice nakon Arapskog proljeća.

Svjetska banka procjenjuje da će veliki ekonomski rast ove godine zabilježiti zemlje podsaharske Afrike. Ove zemlje bi ove godine trebale ostvariti rast od 4,9 posto zbog snažne domaće potražnje i provođenja strukturalnih ekonomskih mjera.

Svjetska banka, ipak, naglašava da se ekonomski rizici polako smanjuju i da je ekonomski rast stabilniji nego u periodu prije finansijske krize 2008. godine koja je gurnula svjetsku ekonomiju u recesiju.

AA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close