Svijet šokiran masakrom u SAD, Obama u suzama

London, Pariz, Njujork, Tokio, Peking – Šok i tuga prve su reakcije iz svijeta na ubistvo 28 ljudi, uključujući 20 đaka, u osnovnoj školi u Konektikatu. Saučešća stižu od zvaničnika iz celog svijeta.

(agencijske vijesti)

Svoje saučešće na ovaj masakr među prvima je izrazio generalni sekretar UN Ban Ki Mun. “Uzimati djecu za metu je nezamisliv čin mržnje”, naveo je Ban u pismu guverneru Konektikata Denu Maloju i poručio da “misli i molitve upućuje porodicama žrtava i svima onima koji su pogođeni tim užasnim zločinom”.

Britanska kraljica koja obično ne komentariše događaje izvan zemalja Komonvelta, uputila je sinoć poruku američkom predsjedniku Baraku Obami: “Duboko sam pogođena i rastužena zbog užasnog gubitka života u Njutonu u Konektikatu, posebno zbog činjenice da među ubijenima ima toliko djece”.

Francuski predsjednik Fransoa Oland poručio je Obami da je “užasnut”, a saučešća su uputili i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, kao i meksički predsjednik Enrike Peta Nieto, kanadski premijer Stiven Harper i mnogi drugi zvaničnici.

“S nevjericom sam primila vijest o današnjoj tragičnoj pucnjavi u školi u Connecticutu. U ovom teškom času u mislima sam sa žrtvama, njihovim obiteljima i američkim narodom”, rekla je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton u saopštenju.

Podsjetimo, naoružani mladić juče je uletio u osnovnu školu u Connecticutu i ubio svoju majku učiteljicu, dvadesetoro djece od pet do 10 godina te na kraju i samoga sebe. Najprije se govorilo o 28 poginulih, no najnovije informacije kažu da ih je bilo 26. Izrazi saučešća u SAD stižu sa svih strana svijeta, a posebno je potresen bio američki predsjednik Barack Obama.
Policija je identifikovala počinitelja masakra u osnovnoj školi u Connecticutu, ali je odbila novinarima otkriti njegov identitet zbog čega se dogodila informacijska konfuzija u SAD-u. Televizijske kuće prvo su javile da je počinitelj 24-godišnji Ryan Lanza. Međutim, kasnije su povukle tu informaciju te kazale da je počinitelj, koji je takođe pronađen mrtav u školi, bio zapravo Adam Lanza (20), brat Ryana Lanze

 

(Na mjestu tragedije)
Mreža CBS snimila je hapšenje Ryana Lanze kojega je policija privela na ispitivanje.

Ovo je jedan od najtežih pokolja ikad počinjenih u nekoj školskoj ustanovi u Sjedinjenim Državama.

Američki predsjednik Barack Obama, duboko potresen, pozvao je u petak da se provedu ‘djelotvorne akcije’ kako bi se ubuduće spriječili pokolji poput ovog u školi u Connecticutu.

“Većina onih koji su danas izgubili život jesu djeca, prekrasni mališani od pet do deset godina. Pretrpjeli smo previše tragedija, poput ove u školi u Newtownu”, rekao je Obama koji je dodao da mu je ‘srce slomljeno’, brišući suze nakon duge stanke tokom koje je očito pokušavao svladati svoje osjećaje.

Obama je rekao da su ove “četvrti naše četvrti, ova djeca su naša djeca. Nužno je provesti djelotvorne akcije kako bi se spriječile takve tragedije, neovisno o politikanstvu”.

Policija je saopštila da je u pokolju u osnovnoj školi u Newtownu u Connecticutu, ubijeno 28 osoba – 20 djece i osam odraslih osoba. Počinitelj napada, čiji identitet policija još ne želi potvrditi a mediji navode da se radi o 24- godišnjem Ryanu Lanzi, počinio je samoubistvo pucajući si u glavu a neki izvori govore o tome da je pretragom u njegovu stanu pronađeno mrtvo tijelo njegove majke koja je takođe bila zaposlena u toj školi.Vezan tekst:

SAD: 27 ubijenih u osnovnoj školi

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close