Svijet “potapa” treći talas krize

Globalna finansijska katastrofa, koja je počela prije sedam godina kolapsom investicionog bankarstva i tržišta hipotekarnih kredita u SAD, ušla je u treću fazu

Kako navode analitičari banke “Goldman Sachs”, treći talas karakterišu veoma niske cijene sirovina, usporavanje privrednog rasta Kine i drugih privreda u usponu i niska inflacija na globalnom nivou.

Ta tri faktora rezultat su odgovora na prva dva talasa krize (kolaps banaka i evropska dužnička kriza), a sve to dio je takozvanog “dužničkog superciklusa” iz prethodnih nekoliko decenija, smatraju analitičari banke “Goldman Sachs”.

Centralne banke požurile su da snize kamatne stope kao odgovor na prve dvije krize, ohrabrujući investitore da se okrenu tržištima u usponu poput Kine, na kojima mogu da ostvare solidan povrat sredstava. Sada, kada djeluje da će kamatne stope rasti, investitori se povlače iz sektora sirovina koje su usko povezane sa sudbinom privreda u usponu.

“Tako je kriza u zemljama u usponu povezana sa prvim talasom globalne krize. Nakon kolapsa hipotekarnog tržišta u SAD, niske kamatne stope doprinijele su rastu kreditiranja, prije svega u Kini. Kada spojite to sa pokušajima Kine da transformiše svoju privredu i sa globalnim padom cijena sirovina, dobijete novu krizu”, navodi banka.

Uz prinose na obveznice blizu nule i REPO stope na historijskim minimumima, raste zabrinutost u pogledu održivosti dugoročnog povrata sredstava uloženih u tržišta u usponu, pogotovo ako deflatorne sile nastave da se razvijaju.

Kada centralne banke u razvijenim zemljama počnu da pričaju o podizanju kamata, kamate na sigurna sredstva, poput državnih obveznica, trebalo bi da porastu, što smanjuje zainteresovanost investitora da rizikuju u inostranstvu da bi dobili solidan povrat.

Oni tada povlače novac sa tržišta u usponu i time otežavaju kompanijama sa tih tržišta da se refinansiraju i da finansiraju velike projekte, što dovodi do usporavanja globalne privrede, navodi “Goldman Sachs”.

Novovrijeme.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close