Svijet je bio nepravedan prema Srebrenici, kao što je danas prema Siriji i Egiptu

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan održao je govor na tradicionalnom iftaru u organizaciji Udruženja nezavisnih industrujalaca i biznismena (MUSAID) u Istanbulu. Erdogan je, uz ostalo, govorio i o duplim standardima koji vladaju u svijetu i osvrnuo se genocid u Srebrenici počinjen 11. jula 1995. godine, uporedivši Srebrenicu sa Sirijom i Egiptom.

“Bili smo svjedoci da je svijet šutio, da nije vidio krvoproliće, da ga je ignorisao, kada su u Srebrenici u BiH masovno ginuli civili i nedužni ljudi. Danas taj nepravični pristup vidimo i u slučaju Sirije i Egipta”, rekao je Erdogan.

Turski premijer podsjetio je da je danas, 11. jula, obilježena 18. godišnja genocida u Srebrenici, te da je u Srebrenici u julu 1995. godine u jednom danu ubijeno više od 10.000 Bošnjaka.

“To je velik bol, ljudska tragedija. Još više povećava bol to što se Srebrenica desila usred Evrope, u zoni koja je od strane Ujedinjenih nacija proglašena ‘sigurnom zonom’ i što se to desilo pred očima cijelog svijeta. Mnogi događaji, koje smo doživjeli mi u skorašnjoj historiji, a i zemlje Balkana, služit će u historiji za dokazivanje duboke nepravde”, poručio je Erdogan.

 

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close