Kolumne

Svi smo mi Neodgovorni Pojedinac

Kad je prije nekoliko dana na Ugljanu netko razbio šoferšajbu nogometnom reprezentativcu Rakitiću i uništio mu obiteljsko ljetovanje, općinski je načelnik smjesta pogodio tko je to učinio: pa naravno, stari policijski znanac, karijerna propalica, iskusni razbojnik, neuhvatljivi zulumćar u narodu poznat kao Neodgovorni Pojedinac.

Samo je on to mogao učiniti, nema tko drugi. To je modus operandi Neodgovornog Pojedinca, složili su se uglas i pozornik koji je prvi došao na mjesto zločina i inspektor kojemu su prekinuli užitak u hladnoj lubenici. Kazali su to i župnik, i učitelj, i poštar i lokalni novinski dopisnik koji su u lipanjsko predvečerje pred gostionicom valjali balote.

Njegov je kriminalni dosje opsežniji od Enciklopedije Britannice, a ni takav nije potpun. Nedgovorni Pojedinac napravio je, po optimističnim nagađanjima, oko pedeset sedam milijardi raznovrsnih zločina, od bezazlenih prekršaja, kao što je parkiranje na mjestu za invalide, pa sve do genocida.

Nema dana da on ne napravi nekakvu svinjariju, registrirano je njegovo djelovanje diljem zemlje, pa i u susjedstvu, u Bosni, Crnoj Gori i Srbiji, a katkad su ga viđali na dva, ili čak tri mjesta istodobno.

Neodgovorni Pojedinac vjerojatno je poremećeni piroman, jer većinom čini nekakve općeopasne radnje s vatrom, baca baklje na nogometne terene ili popaljuje korov, roštilj, kontejnere za smeće i policijske škode, ali primijećeno je i kako dobacuje prostote na javnim skupovima i zviždi na himnu i minutu šutnje, ili uništava ljuljačke i tobogane, ili mokri na javnom mjestu, ili dinamitom ubija ribu, ili kamenjem labudove, ili se slušajući “Thunterstruck” grupe AC/DC okreće pod ručnom preko duple pune linije usred Kaštela u podne, baš kad školska djeca izlaze na veliki odmor.

Neodgovorni Pojedinac je, u jednu riječ, neviđeni frajer. Totalni luđak koji ne jebe živu silu. Priča kaže da je odrastao u disfunkcionalnoj obitelji, od oca pijanca i nasilnika i matere koja je voljela regrute. On živi na kraju mjesta, u trošnoj prizemnici razbijenih prozora, kradući struju, vodu i bežični internet prvom susjedu koji ga nema hrabrosti prijaviti.

Pije na dug u kafiću i unatrag dvadeset godina je u maloj bilježnici iznad šanka zabilježeno više od sedamnaest tisuća njegovih velikih točenih piva i malih kava s toplim mlijekom, ali ni konobarica ni gazda ne usuđuju se podsjetiti ga na to.

Još je kao maloljetnik nastavnici glazbenog odgoja napravio dijete o kojemu nikad nije brinuo. Socijalni radnici ga se klone, upravo kao i policija.

Prošlog se ljeta, na primjer, zabio u stablo. Od izravnog udarca prednjim krajem golfa slomio je stablo bagrema i ni jedne jedine sekunde nije se uzrujavao zbog toga. Izašao je pijan, krvave glave i iskrivljenih tamnih naočala na nosu, bacio slomljeni marlboro i zapalio drugi i naposljetku, kao da se ništa nije dogodilo, oteturao preko ceste na još jedno piće, a dvojica policajaca stajala su na uglu samo desetak metara dalje i nije im palo na pamet bilo što napraviti.

“Ah, Neodgovorni Pojedinac! Pusti budalu”, kazao je vrteći glavom stariji policajac mlađemu.

Ima teorija kako je Neodgovorni Pojedinac tako nazvan jer nikad nije odgovarao ni za jedan svoj zločin. Drugi opet tvrde da se on možda i ne zove Neodgovorni Pojedinac, već ima nekakvo obično svakodnevno ime kao što je Zvonimir, Ivica, Dražen ili Vinko.

To, međutim, ne znamo jer se nijedan predstavnik redarstva dosad nije odvažio legitimirati Neodgovornog Pojedinca. Moguće je i da Neodgovorni Pojedinac nema osobnu iskaznicu ni bilo koji drugi dokument kojim bi posvjedočio svoj građanski identitet. A nije sasvim nevjerojatno ni da Neodgovorni Pojedinac uopće ne postoji.

On je izmišljeno biće. Predaja o anonimnom delinkventu, koji čini zlo sasvim sam, na svoju ruku, mimo naroda, plod je vjerovanja da smo mi u znatnoj većini pristojni i pošteni.

Neodgovorni pojedinac je, misli se, neželjena anomalija, jedan koji je nakrivo nasađen, nasuprot cjeline društva, kolektiva, koji je, tobože odgovoran, moralno besprijekoran.

No, to baš i ne odgovara istini. Taj Neodgovorni Pojedinac na kojega svaljujemo sve krivice mogao bi zaista biti bilo tko od nas. Nismo mi tako dobri kao što mislite.

Svi smo mi Neodgovorni Pojedinac.

Ante Tomić

(Prenosimo s portala Slobodne Dalmacije).

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close