Svi Čovićevi razgovori sa Radončićem bili su uz predhodni dogovor sa mnom

Bakir Izetbegovića, predsjednik SDA, nakon današnje sjednice kolegija te stranke u Sarajevu, kazao je da je ta stranka i dalje u potrazi za partnerima koji će omogućiti stabilnu i jaku parlamentarnu većinu.

Na novinarsku konstataciju da “HDZ forsira ulazak SBB-a u novu većinu, te kakav je njegov stav o tome,” Izetbegović je kazao da nijedan raniji sastanak Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, s Fahrudinom Radončićem, liderom SBB-a, nije održan bez prethodnih Čovićevih konsultacija s njim.

– Kada su u pitanju SBB i sastanci gospodina Čovića (Dragana, lidera HDZ-a, op.a), s SBB-om oni nikada nisu bili bez prethodnog dogovora sa mnom. Dakle, forsiranja ili neki dogovori, kao što neko može pomisliti meni iza leđa, SDA-u iza leđa, nisu se dešavali – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je ocijenio da SBB jeste alternativa kao i kako je kazao svi oni koji prihvataju evropski put BiH koji žele da daju doprinos ubrzanom reformskom procesu, te je kazao da se SDA ne odriče A-SDA i SBiH kao budućih partnera, a skojima je ranije otvorio pregovore. Nije isključio i mogućnost povratka DF-a u vlast.

Odgovarajući na novinarski upit može li se očekivati uskoro sastanak SBB-a i SDA, Izetbegović je kazao da trenutno ne bi „mogao prognozirati takvu stvar“.

– Ne mogu da predvidim reakcije gospodina Radončića (Fahrudina,lidera SBB-a, op.a). Zasada, evo da tako kažem  razmjenjujemo neke javne poruke u smislu u da je potrebno prestati s konfliktima, da je potrebno dati doprinos integracijskim procesima, stabilizaciji prilika, reformskim procesima, pa vidjet ćemo – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da bi sutrašnji sastanak u Mostaru trebao riješiti i “neke nesporazume na nivou Vijeća ministara.” Rekao je da za SDA nije prihvatljiv predloženi Mehanizam koordinacije za pregovore s Evropskom unijom, te da će i o tome biti riječi na sutrašnjem sastanku s HDZ-om.

– Koordinacijski mehanizam ne može sadržavati to da se konsenzusom odlučuje na svakom nivou. Može eventualno biti konsenzus svih prisutnih, ali ovakav kakav je predložen 2013. godine, taj bi mehanizam jako brzo zaustavio procese pregovaranja BiH s Evropskom unijom – kazao je Izetbegović.

 

(Avaz)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close