Svetlana Cenić za Radiosarajevo.ba: Čović će odlučiti da li je Dodik važniji od hrvatskih interesa

Ugledna ekonomsko-politička analitičarka Svetlana Cenić za portalRadiosarajevo.ba komentira jučerašnje potpisivanje saveza SDA, DF i Saveza za promjene, koji bi mogao značiti i skoro formiranje vlasti na državnom nivou između. 

Evidentno je da, ukoliko zaživi ovaj savez, to znači i buduću državnu vlast iz koje je istisnut SNSD.  Kako, u tom svjetlu, naša sugovornica komentira sinoćnju izjavu Milorada Dodika u kojoj kaže kako SDA ovim destabilizira Republiku Srpsku?

“Kad je trčao do SDA, nije video destabilizaciju, jednako kao što je nije video ostavljajući otvoren poziv koaliciji Domovina, posebno SDA, da se pridruže. Ako mislimo na broj poslanika, za sada je odnos 42:41, što mu ne garantuje većinu ni na entitetskom nivou. Ako se Vlada formira na temelju takvog brojčanog odnosa, trčat će da kuva supicu poslanicima ako primeti da je neko prehlađen i da neće moći da dođe na sednicu”, prokomentirala je Svetlana Cenić.

Ona je dodala da će Milorad Dodik kod jednog dijela građanstva uvijek uspijevati da nametne lično dobro nad općim i da “praznim srbovanjem zamajava sve i svakog: od međunarodnih do domaćih”.

“Daj Bože samo da nova neka, poštenija vlast dođe u RS i da objavi inventuru zatečenog. Tek tada bi bilo još vidljivije u čemu se sastojala ta njegova ‘zaštita’ RS-a. Inače, sve me podseća na zadnji periodMiloševića (i ne samo njega) kad je morao da vadi pare koje je sklonio i da plaća opstanak na vlasti. Sve nešto mislim da će i Dodika vrlo skupo koštati i takva propaganda, a i kupovina opstanka”, ustvrdila je Cenić.

Cenić kaže i kako je borba protiv bošnjačke dominacije samo zgodan paravan.

U svojoj izjavi za novinare nakon potpisivanja dogovora, Mladen Ivanić, član predsjedništva iz reda srpskog naroda pozvao jeDragana Čovića kao “legitimno izabranog predstavnika hrvatskog naroda” da se priključi savezu. Ipak, Čović je odranije sklopio dogovor s Miloradom Dodikom. u tom smislu, Čović je jutros izjavio da je“uzalud trošiti vrijeme na druge koalicije ako Dodik uspostavi vlast u sljedećih petnaestak dana“, te je ponovio da “stranke iz Sarajeva žele izigrati dogovor da u vlasti budu pobjednici kod Srba, Hrvata i Bošnjaka“.

Pitali smo Svetlanu Cenić da prokomentira ovu izjavu te iznese svoje mišljenje kako će se Čović ponašati u narednim danima.

Što se tiče HDZ-a, ne vidim destabilizaciju, jer je otvoren poziv da preuzmu svoj deo odgovornosti, ako već stalno govorimo ougroženosti hrvatskog naroda i autentičnosti. Inače, zaludno je više komentarisati Dodikove promene u mišljenju, stavu ili odnosu prema partnerima. Njemu je samo karakter konstanta, a on nam kaže da je devet godina radio na siromašenju i svog naroda tako što je blokirao sve i svakog. Ne znam šta više da dodam nakon devet godina i mog ličnog, a i kolektivnog saplitanja o njegove interese i interese uskog kruga njemu podobnih ljudi”, rekla je Cenić.

“Ne mogu da ne pomenem rečenicu Izetbegovićevu da se nada da Dodik nije vitalni nacionalni interes Hrvata. Držat će se oni zajedno do zadnje sekunde zadnjeg dana u kojem će biti svima vidljivo da ta koalicija ima lično interesnu pozadinu, a da je tu proklamovana borba protiv bošnjačke dominacije samo zgodan paravan, baš kao naručen. Drugačije ne mogu da tumačim ni retoriku, ni poteze obojice. Ne znam gde su bili Bošnjaci u Hrvatskoj kad su se između sebe klali Srbi i Hrvati, da počnem od tog argumenta, ne prizivajući ni u kom slučaju i ni u kom obliku ta vremena.

A vidim da je Hrvatima baš ugodno i komotno u RS-u, pa se vraćaju u grupama. Ironišem, ali poodavno sam i rekla i napisala da je mogao sve njih da vrati, vodeći za ruku jednog po jednog na sastanke u Banju Luku. Nažalost, nije, ali sad ima priliku, evo”, kazala je Svetlana Cenić.

Ekonomsko-politička analitičarka za kraj se upitala da li je Dodik Čoviću važniji od hrvatskih interesa.

“Kakva god da mu je reakcija, ako (Čović) misli da svoj narod zaštiti, kako ističe, sad ima priliku da to radi na svim nivoima. Jer, mogli su i drugi komentarisati izjave nakon sastanka Čović-Dodik, kada je rečeno da to predstavlja osovinu buduće vlasti, zaboravljajući da postoji SDA, da ne pominjem Savez za promene, a da DF ima isti broj mandata na državnom nivou kao SNSD. Da li je Dodik važniji od hrvatskih interesa i prilike da aktivno učestvuju u donošenju svih odluka, na Čoviću je. Jer, moram i njega da podsetim da mu je najbliži partner Dodik itekako sarađivao sa SDP-om, posebno je za dugu priču lični odnos Lagumdžije i njega, a dobro zna da je Vlada FBiH nelegalno izabrana u jako čudnoj matematici i tako HDZ izbačen iz svake kombinacije.

Što Dodik nije iskazao tada vernost prema partneru Čoviću i otkazao Lagumdžiji bilo kakvo partnerstvo u državnoj vlasti?! Da ne govorim kojih smo se dilova sve nagledali u protekle četiri godine između njih dvojice. Ako Čović vidi u Komšiću simbol stradanja autentičnih Hrvata, podsećam da je on sve do izlaska bio adut SDP-a, odnosno Lagumdžije, dugogodišnjeg partnera Milorada Dodika”, izjavila je za kraj razgovora za portal Radiosarajevo.ba Svetlana Cenić.

Razgovarala: Vesna Andre Zaimović, Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close