-TopSLIDEBiHPolitika

Svetlana Cenić: “To što je RS zamislio, praktično je neizvodljivo, jasno u izvornom Daytonu piše…”

SVETLANA CENIĆ POJAŠNJAVA KO ĆE VRAĆATI KREDIT MMF-u: “To što je RS zamislio, praktično je neizvodljivo, jasno u izvornom Daytonu piše…”

Iz MMF-a pitaju kako će se vraćati kredit ukoliko se RS povuče iz UIO, ali i predstavnici vlasti manjeg entiteta znaju šta kaže izvorni Dayton.

Proteklih dana zvaničnici MMF-a uputili su pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, u kojem izražavaju zabrinutost zbog pokušaja urušavanja Uprave za indirektno oporezivanje BiH koje rade predstavnici RS-a. Naime, šefica Misije MMF-a za BiH Aline Iancu ističe “da bi povlačenje RS-a iz UIO imalo velike ekonomske posljedice za sve”, zbog čega je zatražen i hitan sastanak s Fiskalnim vijećem.

NEIZVODLJIV PRENOS

“Želimo razgovarati o tome kako će se osigurati pravovremeno servisiranje vanjskog duga BiH, uključujući dug prema MMF-u, u slučaju rasformiranja UIO ili u slučaju da Uprava bude lišena naplate PDV-a”, navedeno je u pismu, piše Oslobođenje.

Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka, kaže za Oslobođenje da je sistem indirektnih poreza “tako ustrojen, kao i raspodjela prihoda od indirektnih poreza, da prioritet ima država, odnosno finansiranje državnih institucija”.

“I onda iz toga ide otplata inostranih kredita, vanjskih obaveza, gde i budžet u svom naslovu države ima ono ‘i upravljanje međunarodnim obavezama’. Prema tome, onda će Republika Srpska biti dužna kad bi se to kojim slučajem desilo, onda bi morala uplaćivati sa svojih računa. Pogledajte i drugu stranu, gde je sistem indirektnih poreza, ako se vraćamo na izvorni Dayton, osim PDV-a sve bi bilo kao nekad porez na promet, u nadležnosti države (putarina, akcize, carine). Ako gledamo izvorni Dayton, onda bi trebalo formirati i transportnu kompaniju koja nikada nije formirana, a koja će odlučivati o gradnji infrastrukture. Ona bi odlučivala i o putarinama i svim ostalim naknadama. Znači RS-u bi u njegovoj upravi, pored direktnih poreza koji su u nadležnosti entiteta, ostao samo porez na dodatnu vrednost”, kaže Cenić i pita se “šta će biti onda sa ostalim nadležnostima, carinama, kako će se raspoređivati”.

“Time RS gubi značajan deo prihoda i oni se sad raspoređuju po krajnjoj potrošnji. Ne ko je gde uplatio, nego ko je gde potrošio”, kaže Cenić.

Kad bi se to desilo, smatra Cenić, bilo bi i duplog oporezivanja, gdje bi se plaćao PDV i u Federaciji i RS-u.

“To što je RS zamislio, praktično je neizvodljivo, jer nemaju odgovor na sva ova pitanja, kao i šta ćemo s međunarodnim obavezama, jer jasno u izvornom Daytonu piše šta kad jedan ne može da vrati dug, odnosno ostali nisu dužni da vraćaju te dugove za drugi entitet. Na to RS nema odgovor, kao što nema odgovor šta će se desiti sa ogromnim prihodovnim vakuumom što se tiče budžeta RS-a, kao i sa raspodelom ostalih stvari iz sistema indirektnih poreza koji su na državnom nivou”, kaže Cenić.

NEKA PRENOĆI

Pismo su, osim Tegeltije, dobili članovi Fiskalnog vijeća premijer FBiH Fadil Novalić, premijer RS-a Radovan Višković, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministrice finansija FBiH i RS-a Jelka Milićević i Zora Vidović, Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, te Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Reakciju na pismo predstavnika MMF-a, kao i odgovor “ko će vraćati kredit ukoliko se RS povuče iz UIO”, iz kabineta predsjedavajućeg Tegeltije obećali su poslati danas.

SB

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close