Svetlana Cenić: Kako smo ubili svetog Nikolu, Deda Mraza i Djeda Božićnjaka

Ne bih da kvarim praznično raspoloženje. A, opet, ne progovorim li, umreću od žala. Došla devojčica mojih poznanika iz vrtića u suzama. Tužna, pretužna. Delio sveti Nikola/Deda Mraz paketiće i njen drug dobio naj, naj, najveći, lego-kockice (od 240 KM), a njoj dao samo Barbiku. Kako, pitam ja, znajući da vrtići nemaju te pare i otkud uopšte da i Barbike dele, osim ako nisu one kineske kopije sa pijace. Ona kroz suze priča da njenog druga sigurno više vole, da jeste ona želela Barbiku, ali kako to njemu toliko veliki paket, a njima samo neki mali. Opet ja dosadno pitam šta su druga deca dobila, a ona kaže da su neki dobili samo po čokoladu i da su i oni plakali. Zašto nju ne voli sveti Nikola, šta je ona kriva, pita jecajući. Njena majka ne samo tužna, nego besna kao ris.

O čemu se radi? Pa, tete u vrtiću (Nova Varoš, Banja Luka) su rekle roditeljima da će doći Deda Mraz/sveti Nikola, pa da donesu poklone za svoju decu, a on će da podeli. Majka (Ž. D.) dečaka o kojem je reč donela je za svog sina te tako skupe kockice, a s obzirom na to da svi znaju koliko je bliska bila najvišem rukovodstvu i da se za njeno ime vezuje kredit Investiciono-razvojne banke RS-a od pet miliona, nikada vraćen, negodovanje roditelja je bilo još veće. Da li im treba još nabijati na nos to što oni, kao poreski obveznici, njen kredit vraćaju?

Da su i te kockice, praktično, oni platili, a svoju decu zakinuli? Pripitam ja, vrlo glupo, zašto tete nisu tražile da svako od roditelja da neki simboličan iznos novca, pa da se svima kupe isti paketići, da ne bi bilo plača. Valjda to vaspitno nije moderno više, nego da svako pokaže svoju (ne)moć. E, hajd’ ti sada budi genije, pa objasni devojčici od pet godina da ona nije ništa manje vredna, jer za taj poduhvat ti ostaju samo dve solucije: da joj kažeš da sveti Nikola/Deda Mraz ne postoji i da je svako od roditelja nosio poklon, ili da lažeš kako je, zapravo, Barbika veća. A priča o tome da je svako od roditelja nosio poklon vodi ka objašnjavanju zašto neko može, a neko ne može da da 240 KM i zašto su neka deca dobila samo čokoladu.

Deda Mraz ili sveti Nikola iz tog vrtića je naša slika: orobiš poreske obveznike i onda im još trljaš so u živu ranu. Razlikuje li se od ove priče ponašanje vlada entiteta: zadužiš roblje do guše, a onda ih strašiš da neće dobiti plate ako kreditor ne da pare, a neće dati dok državni organi ne usvoje budžet? U kojima sede i većinu čine pripadnici istih partija kao i u vladama entiteta. Poruka je sledeća: od vaših para, mi ćemo ne samo proslaviti nego i poklone dati svojim najbližima, a vi nećete moći ništa do toga, jer smo vas mi svojim neradom i neodgovornošću prvo osiromašili, a onda propustili da vas na vreme zadužimo još više i da vam to prikažemo kao da je lično sveti Nikola, Deda Mraz ili Djed Božićnjak preko nas poslao za plate i penzije.

Čude li ikoga i one nebulozne izjave tipa da je vlada ova ili ona građanima poklonila most, put, obilaznicu…? Volim ja naročito kad mi od mojih para poklone nešto. Da ima sreće, te izjave bi bile formulisane da je vlast ispoštovala svoj narod i njihove pare, te u roku završila planirani objekat ili šta već. Još ako se nije ugradila u svaki milimetar, radosti i veselju nigde kraja. Ali, to već prevazilazi i najoptimističnija očekivanja od ovog bosanskohercegovačkog političkog, najčešće i ljudskog fuša.

Mislim i gore, posebno nadahnuta da pominjem i sunce, i familiju, i sve živo kad vidim ova nadrndavanja kojekakvih primitivaca i skorojevića čak i po vrtićima. Kao ona voli svoje dete, a mi svoju decu ne volimo?! More, lako je i njoj i ovoj vladajućoj bulumenti da voli svoju decu našim parama! Što je najgore, pripitaš li za njihovu decu, račune po belom svetu, paruštine koje im se daju, to što im vozači i pratioci izigravaju dadilje, što dobijaju angažmane po kabinetima bez obzira na to imaju li škole, što se bahate po kafanama, svi se nađu uvređeni što im, zaboga, diraš u porodicu! Ma, majku vam vašu, jesu samo vaša deca – deca? Je li samo vašim ženama dozvoljeno da pišaju po našoj deci, a švalerkama da nam utrljavaju na nos koliko su love dobile? Plus cele familije raspoređene.

Kakav sultan od Bruneja, porodica Al-Nahyan (UAR) ili Al-Sabah (Kuvajt) kako su BiH shvatili nasledno pravo! S obzirom na to da su nepotizam i zakonom ukinuli. Što reče moja prijateljica, nema ovde više ni Murte, samo je ostao Kurta sa sinovima. Od naslednika oči ne možeš da otvoriš bilo da je reč o fakultetima, kabinetima, javnim preduzećima ili vladi. Sve kum do kuma, brat do brata, a na kraju MMF.

Da građanima čestitam praznike? Od mene samo želje za dobro zdravlje. Sa ovakvim fondovima, jedino zdrav ima nade da će hleba kako-tako zaraditi ili u kontejneru naći. U Deda Mraza, svetog Nikolu i Djeda Božićnjaka odavno ne treba verovati, jer ih serviraju u konstitutivnom trojstvu. Sad smo ih i kod dece sahranili.

DANI, 26.12.2013.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close