Svečanom akademijom obilježena 12. godišnjica od smrti Alije Izetbegovića

Sjećanje na prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH

U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je održana svečana akademija povodom 12. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine. Akademiji je prisustvovao veliki broj gostiju iz političkog, kulturnog i javnog života u BiH, te predstavnici nekoliko ambasada u BiH.

Prisutnima su se tokom akademije obratili Adnan Žiško, direktor Muzeja “Alija Izetbegović”, akademik Ferid Muhić i Hilmo Neimarlija, jedan od vodećih bošnjačkih intelektualaca.

“Čovjek, političar, vjernik”, riječi su kojima su ovi istaknuti govornici opisali prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH. Smatraju da je Izetbegović uspjeh u ličnom, a i političkom životu napravio upravo zahvaljujući tome što je “znao slušati druge ljude”.

– Alija Izetbegović imao je život, misao i djelo. Većina ljudi se bori za život, za izvršavanje organičenih zadataka u životu, za uspješno kretanje u životnim okvirima koji su omeđeni političkim, društvenim, povijesnim, ogradama i zabranama. I kada razmišljaju o životu, razmišljaju tako da mu polažu račun, da podliježu njegovoj svakidašnjoj vlasti. Predsjednik Izetbegović je bio od onih koji se usuđuju učiniti iskorak u nesigurnost slobode u odnosu na vlastiti život, koji preuzimaju rizik izbora životnog puta i njegove posljedice. No, uz to je bio koji svome odnosu prema životu nastoje pribaviti zadovoljavajuće svetonadzorsko saznanje stvarnosti, vrednovanje života i postavljanje svrha – naglasio je Neimarlija.

Prisutne je podsjetio i na njegova brojna djela i tekstove, među kojima je posebno istakao “Islam između istoka i zapada”, “Moj bjeg u slobodu”, “Sjećanja”…

Alija Izetbegović je rođen u Bosanskom Šamcu 8. avgusta 1925. godine. Bio je jedan od najistaknutijih bošnjačkih lidera svog vremena, koji je uživao veliku popularnost među Bošnjacima. Izetbegović se povukao iz politike 14. oktobra 2000. godine, a umro je 19. oktobra 2003. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Autor: A. Nu. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close