FotoKulturaVisoko

Svečano otvorenje turističke staze “Putevima Kaznaca Nespine“ (Foto)

Foto galerija na FB: Svečano otvorenje turističke staze “Putevima Kaznaca Nespine“

Fondacija “Osman ef. Redžović“ i JU “Zavičajni muzej“ u Visokom upriličili su svečano otvorenje uređene turističke staze “Putevima Kaznaca Nespine“. Turistička staza nastala je u okviru pripremnih radova i trasiranja odgovarajućeg pristupa do samog lokaliteta srednjovjekovne utvrde Čajangrad. Svečano otvorenje uz prigodno druženje održano je na lokalitetu “Kraljevo Guvno“  u samom podnožju Čajangrada, sa početkom u 11:00 sati.

Otvorenju su prisustvovali direktor Fondacije “Osman ef. Redžović” – Džemal Salihspahić, direktor JU „Zavičajni muzej“ Visoko mr.sci. Elvedin Šabanović i profesor historije u Medresi “Osman ef. Redžović” ef. Emir Uzunalić.

Direktor fondacije “Osman ef. Redžović” – Džemal Salihspahić, povodom ovog događaja izjavio je kako aktuelni projekat znači mnogo za naše sugrađane i za ovaj lokalitet. „Veoma mi je drago što je omogućena restauracija starog grada, ove utvrde koja je sa starim gradom „Visoki“ činila jednu cjelinu.“

„Visočani su dobili uređenu turističku, rekreativnu i edukativnu stazu do lokaliteta „Čajangrad“. Na ovom mjestu je bilo i ranijih arheoloških radova, a u narednom periodu se očekuju i aktivnosti na restauraciji kule u starom gradu“, rekao je direktor JU „Zavičajni muzej“ Visoko Elvedin Šabanović.

 

Press Općine Visoko

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close