Svečano otvoreni susreti mladih Islamske zajednice

U okviru manifestacije „Dani mevluda i zikra“ sinoć (26.04) su u Mostaru svečano otvoreni Susreti mladih Islamske zajednice. U ovim susretima učešće je uzelo stotinjak mladića i djevojaka iz 22 medžlisa IZ s područja BiH i mladi ispred Mešihata IZ u Sloveniji. Koordinator planiranih aktivnosti ovih susreta je Info-servis za mlade Medžlisa IZ-e Mostar, a susreti će se održati od 26. do 28. aprila 2013.g. pod pokroviteljstvom Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

U svečanom programu otvaranja susreta prigodnu dobrodošlicu i izraze zahvalnosti za razumijevanje i podršku učesnicima je izrazio Eldis ef. Balić, rukovodilac Info-servisa MIZ Mostar. „Sadržaji susreta i teme kroz koje ćemo se družiti koncipirani su s ciljem animiranja mladih u vjersko-odgojnim, kulturnim i edukativnim aktivnostima“, istkao je ef. Balić. U sklopu manifestacije biće organizirane i posjete važnim kulturno-historijskim znamenitostima grada Mostara i Hercegovine.

Obraćajući se učesnicima susreta glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović je naglasio opredjeljenost Islamske zajednice da objektivno sagleda ulogu i poziciju mladih u akteulnom društvenom kontekstu. „Mi smo krajnje svjesni različitih struktura naših džemata i njihovih potreba. U tom smislu nastojimo stvarati povoljan ambijent mladim ljudima i pružiti punu podršku programima dobra i afirmacije humanizma. Mi nastojimo djelovati u smislu kur'anske preporuke koja je i moto ovih susreta, a koja glasi: … jedino želim učiniti dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi samo od Allaha…”, rekao je glavni imam.

Učesnicima mostarskih Susreta mladih obratio se i mostarski muftija h Seid ef. Smajkić. Uz srdačnu dobrodošlicu, naglašavajući potrebu ovakvih susreta, muftija je prisutne podsjetio na težinu kušnji s kojima su Bošnjaci suočeni. „Za razliku od drugih dijelova Evrope u BiH se čovjek, u svakoj životnoj epohi, nalazi pred velikim iskušenjima. Danas i dijete koje se rodi već je na određeni način diskriminirano, jer, iz tamo nekih razloga, ne može dobiti svoj matični broj. Mnogi se pred tim iskušenjima pokolebaju i nastoje iseliti iz BiH. Međutim, mi moramo biti svjesni svoje pozicije i svoje uloge i nadvisiti te izazove koji su pred nas postavljeni. Nadvisiti ih onako kako su to učinile i brojne generacije prije nas. Pred vašom generacijom ima mnogo manje tereta već što su ih imali vaši očevi. Vaša generacija mora svjesno preuzeti odgovornost izgradnje i organiziranja života  i bolje i sretnije države. Zato uzmite svoju sudbinu u svoje ruke“, poručio je muftija Smajkić.

Susrete mladih u svojstvu izaslanika Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH svečano je otvorio direktor medrese „Osman ef. Redžović“ iz Visokog Dženan Handžić. Konstatirajući kako je danas malo zadovoljnih ljudi u BiH Handžić je ocijenio kako mladi predstavljaju istinsku budućnost ove zemlje i ovog društva te stoga se moraju istinski opredijeliti za čuvanje vjerskih istina i ukrasiti snagom mladalačkog optimizma. „Ovaj skup je prilika da jačamo nadu i optimizam. Ovaj skup je dokaz da se mraka ne trebamo bojati. Učešćem u ovim susretima vi postajete svjetiljka čije će se svjetlo prenijeti i na vaše medžlise iz kojih dolazite. Stoga svako od nas, na ovim susretima, treba dati svoj puni doprinos“, kazao je Handžić. Tumačeći hadis Božijeg Poslanika Muhameda a.s. o zagledanosti u zvjezdano medinsko nebo i radosti koju je osjećao prema braći koju nije vidio, koja će biti rođena mnogo stoljeća nakon njegove smrti, Handžić je akcentirao važnost očuvanja emaneta kojeg i ova generacija treba prenijeti na buduća pokoljenja.

Susreti mladih trajat će do 29. aprila, za kada je najavljeno zatvaranje susreta i veče ilahija i kasida. Učesnici će biti smješteni u novopokrenutom Medžlisovom Studentskom hotelu u Mostaru.

Hasan Eminović

rijaset.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close