Svečano otvoren put HANOVI-LJUBETOVO kod HE Vranduk

U Ljubetovu, naselju u neposrednoj blizini lokacije HE „Vranduk“, pušten je saobraćaj rekonstruisani asfaltirani put, finansiran sredstvima JP Elektroprivreda BiH (EPBiH) u okviru Programa o prijateljskom okruženju EP BiH i Općine Zenica.

Simboličnim presijecanjem vrpce put su pustili u promet generalni direktor JP EP BiH Elvedin Grabovica, načelnik općine Zenica Husejin Smajlović i predsjednik MZ Vranduk podružnica Ljubetovo Izet Horić.

Velikom događaju za stanovnike sela Ljubetovo, osim brojnih građana prisustvovali su i federalni premijer Nermin Nikšić i premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić.

Na svečanosti priređenoj povodom puštanja u promet ove saobraćajnice duge dva kilometre u vrijednosti od 353.568 KM, istaknut je značaj ovakvih projekata za uspostavljanje partnerskih odnosa između Općine Zenica i JP Elektroprivrede BiH s ciljem unapređenja uslova života u lokalnoj zajednici, razvoja Općine Zenica i realizacije razvojnih planova JP EP BiH. Gradnja ove hidroelektrane, po riječima direktora Grabovice, za lokalnu zajednicu i mještane imat će razne benefite.

U okviru Programa o prijateljskom okruženju, vrijednog 1,5 miliona KM, JP Elektroprivreda BiH, u svrhu izgradnje hidroelektrane „Vranduk“, finansira realizaciju 34 projekta iz oblasti putne infrastrukture, rasvjete, vodovodne i kanalizacione mreže te sporta u mjesnim zajednicama koje su u neposrednoj blizini lokacije hidroelektrane.

Nosilac aktivnosti na realizaciji projekata je Općina Zenica.

HE „Vranduk“, čija je vrijednost 126 miliona KM, planirana je kao protočno postrojenje derivacionog tipa s više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu i njena izgradnja počet će 2014. godine.

Ukupna snaga HE “Vranduk” iznosit će 19,63 MW, dok je predviđena godišnja proizvodnja električne energije 96,38 GWh.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close