Svečano otvoren Naučni centar Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti u Novom Pazaru

Svečanom sjednicom Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, u povodu četvorogodišnjice osnivanja Bošnjačke akademije nauka i umjetonosti, zvanično je otpočeo sa radom Naučni centar BANU u Novom Pazaru.
Zdanje Naučnog centra, kapaciteta 2.000 metara kvadratnih, nalazi se u predgrađu Novog Pazara. Nakon okončanja građevinskih radova i opremanja, stavljeno je na raspolaganje prvoj naučnoj ustanovi ove ak​ademije.
Na svečanoj sjednici prezentiran je prvi broj časopisa Glasnik BANU u kome su se članovi Akademije predstavili svojim autorskim radovima.
Na radnoj sjednici Skupština BANU usvojila je odluku o formiranju odjeljenja Akademije i odluku o imenovanju rukovodilaca tih odjeljenja:
– Odjeljenje za bosanski jezik i književnost: Hasnija Muratagić Tuna,
– Odjeljenje za historiju: Smail Čekić,
– Odjeljenje prirodno-matematičkih nauka: Emin Sofić,
– Odjeljenje za kulturologiju: Mehmed Akšamija,
– Odjeljenje za islamsku misao: Mustafa Cerić,
– Odjeljenje za političku misao: Enver Halilović.
Razmatarjući stanje bošnjačke nacije, Skupština Akademije izrazila je zabrinutost za političku poziciju države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda te zatražila od političkih predstavnika Bošnjaka ozbiljnost i odgovornost u predstavljanju naroda, kako bi se zaustavila dalja destrukcija bošnjačkih nacionalnih državnih interesa.

Informativna služba BANU

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close