-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleShowbiz

Svečano otvoren 28. Sarajevo Film Festival: “Počasno Srce Sarajeva” za ukrajinskog reditelja Sergeja Loznicu

Tokom osam festivalskih dana bit će prikazano 235 filmova u 19 programskih sekcija iz 62 zemlje

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu večeras je počelo 28. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), koje će trajati do 19. avgusta. 

Tokom osam festivalskih dana bit će prikazano 235 filmova u 19 programskih sekcija iz 62 zemlje. Za nagrade “Srce Sarajeva” takmičit će se 51 film.

Prelijepa mlada glumica Helena Vuković otvorila je svečanu ceremoniju u Narodnom pozorištu Sarajevo, a potom se obratio novi direktor SFF-a Jovan Marjanović.

Direktor SFF-a Jovan Marijanović uručio je “Počasno Srce Sarajeva” Sergeju Loznici (Loznitsa), ukrajinskom reditelju.

“Počasno srce Sarajeva” uručeno Sergeju Loznici, ukrajinskom reditelju
FOTO: N. AJNADŽIĆ

28. Sarajevo Film Festival prikazat će retrospektivu filmova scenariste, reditelja i producenta Sergeja Loznice u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

– Od srca bih se zahvalio SFF-u, Jovanu Marjanoviću i njegovim kolegama. U nedavnoj historiji Evrope Sarajevo je postao simbol ljudske osjetljivosti, nježnosti, krhkosti, ali i simbol otpora. Moja država Ukrajina danas je pod agresijom, pod brutalnim napadom jako opasnog agresora. Ova podrška iz Sarajeva mi mnogo znači – rekao je Loznica. 

Salom se prolomio dugi aplauz. 

U dvorani je veliki broj glumaca, reditelja, filmskih radnika, među njima su Jasmila Žbanić, Uliks Fehmiju sa suprugom Snežanom Bogdanović.

Svečanosti je prethodio crveni tepih ispred Narodnog pozorišta, kojim su prodefilirali Benjamina Karić, Denis Bećirović, Elmedin Konaković, Fadil Novalić, Edin Forto, Haris Vranić, Džejla Glavović- Očuz sa suprugom Mahirom, Edita Đapo, reditelj Ademir Kenović sa suprugom…

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close