Svečano obilježena sedma godišnjica Oružanih snaga BiH

Povodom obilježavanja 1. decembra, Dana Oružanih snaga BiH (OS BiH), danas su organizirane dvije svečanosti, u Banja Luci i Mostaru.
“Najvažniji zadaci OS BiH su obuka, ovladavanje procedurama i dostizanje NATO-ovih standarda u sposobnostima pojedinaca, jedinica, komandi i štabova”, izjavio je danas brigadni general Stamenko Novaković.

Na današnjoj svečanosti u banjalučkoj kasarni “Kozara”, povodom sedme godišnjice OS BiH, Novaković je rekao da je Misija EUFOR-a ušla u novu fazu u kojoj dominira asistencija u obuci i široki spektar pomoći, koja će dobro doći vojsci BiH kao ubrzanje na putu ka NATO-u.

I pored pomoći koju dobijaju od NATO-a, on naglašava da će poboljšanje popune jedinica OS BiH, kvalitetna logistička podrška, racionalizacija razmještaja i dalje podizanje kvaliteta izvršenja zadataka biti ključni faktori na tom putu.

Ocijenio je i da su Oružane snage BiH značajno unaprijedile sposobnost svojih jedinica za pomoć civilnim organima u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća, dok učešće u mirovnim operacijama sada provodimo sa „značajnim ugledom i autoritetom“.

Godišnjica obilježena i u Banja Luci

U Kasarni “Miralem Jugo“ u Mostaru danas je svečanim postrojavanjem Artiljerijske jedinice 4. pješadijske brigade obilježen Dan Oružanih snaga (OS) BiH, javio je dopisnik Agencije ONASA.

Komandant jedinice pukovnik Enes Kubot izjavio je da se obuka u ovoj jedinici, kao i ostalim jedinicama OS BiH, vrši prema NATO standardima i procedurama.

“O uspješnosti i obučenosti pripadnika OS BiH svjedoči uspješno učestvovanje vojnika iz BiH u mirovnim misijama širom svijeta. Našim angažmanom i radom, poslali smo poruku da je kroz profesionalan način rada, mir i prosperitet moguć na ovim našim prostorima”, rekao je pukovnik Kubot.

Današnjem događaju bili su prisutni i predstavnici civilnog i vjerskog života.

ONASA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close