Sve veći uticaj ekstremne desnice u Evropi

U parlamentima brojnih evropskih zemalja sve je više ekstremnih desničarskih stranaka.

Kako izvještava novinar agencije Anadolija (AA), pobornici opasnih ideja često učestvuju u događajima koji zabrinjavaju dužnosnike Evropske unije (EU). Na posljednjim izborima u Švedskoj, Austriji, Italiji, Francuskoj, Belgiji i Grčkoj povećan je broj ekstremnih desničarskih stranaka. Istovremeno, raste i utjecaj stranaca koji su, također, učestvovali na općim ili lokalnim izborima u u tim zemljama.

Komesar unutrašnjih poslova EU Cecilia Malmstrom upozorila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare na povećanje rasizma i ksenofobije u Evropi. Malstrom je dodala da bi na sljedećim izborima i u Evropski parlament (EP) mogli doći predstavnici ekstremističkih, odnosno nasilnih pokreta ukoliko se države članice ne aktiviraju u borbi protiv njihovog utjecaja.

A utjecaj ekstremističkih pokreta u evropskim zemljama povećan je u Švedskoj, Austriji, Italiji, Francuskoj, Belgiji i Grčkoj, dok je dijelom smanjen njihov utjecaj u Holandiji, Švicarskoj i Danskoj.

Švedska demokratska partija formirana je 1988. godine i poznata je kao „ultra-konzervativna“ partija. Prvi put je na izborima 2010. godine ušla u švedski parlament. Sa 20 zastupnika postali su treća najveća partija u državi.

Međutim, popularnost ekstremnog desničarskog političara Geert Wildersa, koji se istakao antiislamskom kampanjom, u posljednje vrijeme je pala. Pa, ipak, njegova Slobodna partija u holandskom parlamentu ima 15 glasova.

Jedna od evropskih političkih partija koje se u posljednje vrijeme žele okoristiti  antimuslimanskim stavovima je i Švicarska narodna partija. No, na izborima 2011. godine zabilježen je pad glasova ove partije.

Kanidatkinja Nacionalnog fronta Marine Le Pen je na predsjedničkim izborima u Francuskoj prošle godine osvojila 18 posto glasova, što jenajbolji rezultat francuske krajnje desnice u povijesti.

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, kojemu se za ratne zločine počinjene na području Hrvatske, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata sudi u Hagu, čestitao je na izbornom rezultatu Marine Le Pen.

AA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close