PolitikaRegion

Sve o autoputu Beograd-Sarajevo

ERDOGAN, VUČIĆ I ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH POSTAVLJAJU KAMEN TEMELJAC
Kuda prolazi saobraćajnica: Sve o autoputu Beograd-Sarajevo, gradiće se kao prsten

Ukupna vrijednost izgradnje obje dionice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijarde eura, od čega je oko 220 miliona eura vrijednost izgradnje dionice Sremska Rača – Kuzmin, a oko 830 miliona eura dionica Požega-Kotroman

Autoput Beograd-Sarajevo prvi je autoput koji će direktno povezati Srbiju i BiH, a od velikog je značaja i za povezivanje u regionu.

Autoput Beograd-Sarajevo gradiće se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin – Sremska Rača (granica sa BiH) – Bijeljina i Požega – Kotroman (granica sa BiH). Dionica Sremska Rača – Kuzmin duga je oko 18 kilometara, a trasa Požega – Užice – Kotroman oko 60 kilometara.

Ukupna vrijednost izgradnje obje dionice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijarde eura, od čega je oko 220 miliona eura vrijednost izgradnje dionice Sremska Rača – Kuzmin, a oko 830 miliona eura dionica Požega-Kotroman.

Gradnja autoputa Beograd-Sarajevo zvanično je počela krajem avgusta otvaranjem gradilišta na dionici Sremska Rača-Kuzmin, a rok za izgradnju je dvije i po godine. Inače, na putu iz Srbije prema BiH, kroz naselja Kuzmin, Bosut i Sremsku Raču dnevno prođe nekoliko hiljada vozila.

Dionica Sremska Rača-Kuzmin, dužine oko 18 kilometara, projektovana je, objašnjavaju nadležni, kao klasičan autoputni profil sa dvije vozne i jednom zaustavnom trakom (za svaki smjer vožnje) i srednjim razdjelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na čas. Projektuje se kao dio budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini.

Početak saobraćajnice najvišeg putnog ranga predviđen je u blizini postojeće tzv. denivelisane raskrsnice Kuzmin, preko koje je ostvarena veza sa državnim putem koji ide kroz naselja Kuzmin i Bosut, a sve do graničnog prelaza Sremske Rače. Glavni objekat na trasi autoputa je most preko rijeke Save kod Sremske Rače, dužina oko 1,3 kilometra. Pored mosta, predviđena je i izgradnja novog graničnog prelaza.

Drugi pravac Požega-Užice-Kotroman (granica sa BiH), dužine oko 60 km sa Koridorom 11 povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora trebalo bi da se u Pojatama poveže sa Koridorom 10.

– Kada završimo autoput do Požege, tu će biti račvanje na dva kraka: jedan ka Dugoj Poljani odnosno Novom Pazaru, Sjenici, Boljaru i granici sa Crnoj Gorom, drugi ka Kotromanu i granici sa BiH, a onda dalje ka Sarajevu. Za dionicu Požega-Kotroman očekujemo da bude završena dokumentacija i da sljedeće godine vidimo sa prostornim planom – ističu u Ministarstvu građevinarstva Srbije.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović očekuje početak radova na ovoj dionici u 2021. godini.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica potpisali su 19. decembra prošle godine u Beogradu, potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora Putevi Srbije Zoran Drobnjak i predsjednik turske kompanije Tašjapi Emrualh Turanli.

Vrijednost ugovora je 250 miliona eura i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača-Kuzmin (ukupno 225 miliona eura) i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za dionicu Požega-Kotroman (25 miliona eura). Projekat će se finansirati iz zajma turske Eksim banke i budžeta Srbije.

Komercijalnim ugovorom predviđeno je da Tašjapi izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to Planove detaljne regulacije, Studiju opravdanosti sa idejnim projektom, Projekat za građevinsku dozvolu i Projekat za izvođenje, te izvođenje radova na izgradnji.

Ukupna dužina mosta preko Save kod Sremske Rače biće 1.310 metara.

Most se sastoji od prilaznih betonskih konstrukcija na lijevoj i desnoj obali Save, dužine 530 i 450 metara, i čelične konstrukcije nad rijekom dužine 330 metara.

(Blic.rs)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close