-TopSLIDEBiHPolitika

Sve nas je manje, prirodni priraštaj negativan a trudnice daju urin u toaletima bez funkcionalnih brava

Morate se popiškiti po sebi dok balansirate između držanja vrata i kutijice za urin

Stanovništvo Bosne i Hercegovine stari. To je neminovnost i realnost sa kojom vlast nikako da se suoči. I umjesto pronatalitetnih mjera, zaustavljanja emigracija i poboljšanja odnosa prema stanovništvu vlasti građanima svaki dan daju nove argumente za odlazak iz države.

Pacijentica odnosno trudnica iz Istočnog Sarajeva čiji je identitet poznat reakciji juče je u Domu zdravlja Istočno Sarajevo doživjela veliku neprijatnost suočivši se sa lošim higijenskim uslovima u prostorijama Doma zdravlja.

„Zgrožena na stanje toaleta bila sam tamo prije dvije godine, nema ispravne brave, vrata se ne mogu zatvoriti, nema sapuna ni toalet papira. Dakle, morate se popiškiti po sebi dok balansirate između držanja vrata i kutijice za urin, ali ruke nakon toga nemate čime oprati. Isto stanje i nakon dvije godine, isto stanje i nakon pisanja direktoru te zdravstvene ustanove“, podijelila je za Buku svoje iskustvo ova trudnica.

Direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo Nenad Ćuk na novinarsko pitanje Buke o lošim uslovima za pacijente, a posebno trudnice kaže da su upzonati sa problemom i da ga rješavaju.

„Upravo radimo na tome neko je razvalio vrata, upoznati smo s time. Zamijenili smo umivaonik koji je neko razvalio. Upravo mijenjamo šteku i vrata. Upoznati smo s tim“, kaže Ćuk.

No, problem sa vratima toaleta u javnoj i zdravstvenoj ustanovi nije jedini. Pacijentice se žale i na činjenicu da u Domu zdravlja radi samo jedan ginekolog.

„Prihvatite kao neminovnost da postoji samo jedna ginekologinja za sve pacijentkinje, godinama. I dalje smatrate da kao neko ko redovno plaća zdravstveno osiguranje, imate pravo na minimum kakve takve zdravstvene usluge. Gledaju vas čudno što ne vodite trudnoću privatno, jer ko je još lud da ide tamo. Čak vas i sestre tamo kojima ta ustanova ne uplaćuje zdravstveno osiguranje svaki put začuđeno pitaju – zar ne idete nigdje privatno“, dodaje naša sagovornica.

No, prema izjavi koju je direktor Ćuk dao za Buku neminovnost o kojoj govori naša sagovornica će se nastaviti. Kadra nema, a i postojeći odlazi. Na naše pitanje je li u ovoj zdravstvenoj ustanovi dovoljan samo jedan ginekolog, Ćuk odgovara: „Nije dovoljno, tražimo drugog ginekologa međutim veliki je nedostatak medicinskog kadra i ogroman je to problem. Pokušavamo riješiti taj problem, pokušavamo slati ljude na specijalizaciju, ali problem je nedostatka medicinskog kadra u cijeloj državi i regiji,  doktori odlaze iz BiH.“ zaključuje naš sagovornik

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close