Kolumne

Sve manje običnih Europljana vjeruju u ideju ujedinjene Europe

The Guardian: Sve manje običnih Europljana vjeruju u ideju ujedinjene Europe

Iako su tehnokrati u Bruxellesu uvjereni da većina Europljana podupire projekt Europske unije, The Guardian otkriva da to baš i nije tako. Glavni problem Europske unije je da Europljani iz različitih zemalja ne žele razumjeti jedni druge, piše The Guardian. Kolumnistica  britanskog lista Natalie Nougayrède vjeruje kako u EU sklonost zbližavanju trenutno zamjenjuju političke ideologije koje dijele ljude.

Trenutno, najveća opasnost za Europu nisu toliko Brexit ili “val populizma”, nego nespremnost europskih zemalja da se međusobno razumiju, za piše The Guardian piše kolumnistica Natalie Nougayrède.

Prema novinarki, zanemarivanje jedne države EU od strane druge, pa čak i provokacije protiv susjednih zemalja su postale novo europsko pravilo. Čak i mnoga paneuropska pitanja, počevši od globalizacije i zajedničkog dogovora oko problema migracije ne može zaustaviti proces“fragmentacije svijesti”.

Istovremeno, produbljivanje psiholoških neslaganja na kontinentu se javlja samo sedam mjeseci prije izbora za Europski parlament, kaže Nougayrède.

Autorica naglašava da ne postoje samo dva tabora u Europi, “populističke” i nepopulističke” vlade koje se međusobno suprotstavljaju. Ključni “problem” za EU je odbacivanje ideje jedne ujedinjene Europe od strane mnogih običnih Europljana.

“Svakako su prisutnost engleskog jezika u Europi kao zajedničkog jezika za osobe s različitim materinskim jezicima, jedinstveno tržište, slobodno kretanje unutar Europske unije i razmjena studenata pomogle milijunima ljudi da nauče više o drugim kulturama. Međutim, te sklonosti približavanju će uskoro zamijeniti različite političke ideologije”, tvrdi Nougayrède.

“Osim toga, povijesne podjele, koje se smatraju davno zaboravljenima, izbijaju na površinu. Tako se u Velikoj Britaniji Francusku sve više pokušava prikazati kao glavnog protivnika zemlje, koji u najvećoj mogućoj mjeri namjerava razljutiti Britance u pregovorima s Brexitom, iako pitanje izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU rijetko zanima kontinentalne Europljane. U Poljskoj redovito eskalira antinjemačka retorika, koja se, naravno, odražava na svjetonazor drugih Europljana”, podsjeća britanska novinarka.

Nougayrède vjeruje da je narodno nezadovoljstvo, kojeg po njenom mišljenju potiču “populističke” snage, namjerno usmjereno na određene ciljeve, bilo da je to jedinstvena valuta ili problem migracija, a to otvara put ka stvarnom “europskom psihološkom građanskom ratu”.

Autorica napominje da je Europska unija ušla u fazu kada su Europljani pozvani da se međusobno suprotstave, ovisno o njihovoj nacionalnosti. Istodobno, paradoks je da se od kraja Hladnog rata zemlje EU po prvi puta suočavaju s mnogim europskim izazovima.

“Međutim, zemlje su sklonije raspravljati o problemima isključivo unutar nacionalnih granica”, tvrdi Nougayrède, ne dotičući se pitanja zašto je to tako, niti diktata pojedinih zemalja koje odlučuju u ime svih članica EU.

Nougayrède tvrdi da je Europska unija stvorena između ostalog kako bi se spriječila neprijateljstvo i nerazumijevanje na kontinentu. Novinarka zaključuje je članak riječima povjesničara Normana Davisa, koji je rekao da su stvaranjem  EU “granice bile otvorene i s njima su se otvorili umovi”, izražavajući nadu da više neće biti “zatvoreni”.

Ironija je da Natalie Nougayrède sve to piše iz Velike Britanije, zemlje koja se voljom građana odlučila “zatvoriti u vlastite granice” i osloboditi se Bruxellesa i njegovih ograničavajućih, često proturječnih i suludih zakona.

Süddeutsche Zeitung otkriva “unutarnje i vanjske neprijatelje” Europske unije

 

SAŠA. F.

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close