Sve bliži ‘Dayton 2′

U Washingtonu se sve češće i glasnije zagovara konkretna američka ofenziva na političke probleme Bosne i Hercegovine prouzrokovane Daytonskim mirovnim sporazumom. Iza toga stoji stav da Daytonski sporazum, i iz njega izvedeni Ustav BiH,  jest 1995. godine zaustavio rat u našoj zemlji, ali se i definitivno pretvorio u  mrtvački lijes za BiH!

Ništa ne funkcionira

Učestali su skupovi u Washingtonu na kojima američki politički i drugi uglednici iz svih kutova osvjetljavaju situaciju i probleme u BiH i o tome obavještavaju  administraciju predsjednika Baracka Obame koja te zaključke i stavove uvažava i na njima bazira svoje poteze.BiH je izuzetak na Balkanu zbog etničkih tenzija. Potrebna je vanjska intervencija, vanjski katalizator, i to je posao za SAD i njegove europske saveznike – stav je utjecajne Katedre za međunarodne studije (SAIS).
Objašnjeno je da vanjska intervencija uvijek i obvezno dolazi kada bude isprovocirana nekom krizom i naglašeno:

– Magnet Europske unije nije djelovao na BiH zbog Daytonskog sporazuma koji ne funkcionira. To je patologija, to je strukturalni problem i mi znamo da je geneza problema u BiH u tom sporazumu kojim jest okončan rat. Misija Richarda Holbrucka je bila da se okonča rat, a ne da se izgradi država.
Na tragu ovakvih stavova, kako doznajemo iz naših izvora u diplomatskim krugovima, jest opredjeljenje da se održi međunarodna konferencija ‘Dayton 2′  kojom bi se s BiH i definitivno skinula luđačka košulja i sveobuhvatnim i korjenitim promjenama državnog Ustava omogućilo da funkcionira kao normalna zemlja. Prevladava i stav da OHR ne smije biti ukinut dok se ne promijeni daytonski Ustav BiH.Institut za nove demokracije (EDI) iz Washingtona, koji se bavi istraživanjem i promocijom demokracije i mira u svijetu, upravo je objavio novo izvješće o BiH. Osnovni razlog što je naišlo na golem odjek u američkoj administraciji jest njegova preciznost.

Promjena strategije

– Daytonski sporazum uzrokuje šovinističku, provincijsku i korumpiranu političku strukturu BiH i zato mora hitno biti odbačen. On je stvorio nedemokratski politički sustav u BiH.  Europska unija nije uspjela i sada administracija predsjednika Baracka Obame mora se uključiti u rješavanje političke krize i završiti svoj nezavršeni posao – kaže se, između ostalog, u izvješću Instituta za nove demokracije. Naglašava se da je Daytonski sporazum kreirao politički sustav koji otvoreno obeshrabruje i blokira formiranje multietničkih političkih stranaka i postao je prepreka za napredak zemlje. Posebno se podvlači da je Europska unija osnažila secesionističke snage u BiH i ugrozila mir u državi.
Prema ovom izvješću, jedino rješenje je aktivna uloga SAD-a i jači angažman Njemačke.

Zahtijeva se od međunarodne zajednice da čvrsto podrži BiH i stane na put susjednim zemljama – Beogradu se mora izravno kazati da više ne može održavati zajedničke sesije s Republikom Srpskom, a Zagrebu da ne može sudjelovati u dijeljenju Federacije.
Termin održavanja međunarodne konferencije ‘Dayton 2′ još se ne precizira. Kako kažu naši izvori, prije nego što bude zakazan, morat će se diplomatskim ili drugim načinima razbiti otpori entitetskih vlasti prema promjenama Ustava BiH. To podrazumijeva i da Bruxelles promijeni svoju strategiju i taktiku – Europska unija koja poziva BiH u svoje članstvo, mora se pokazati kao gazda i prestati igrati po principu “vi se sami dogovorite” . Ovo utoliko više i prije jer EU nije nevin u proizvodnji krize u BiH.
Prema istim izvorima, ‘Dayton 2′ podrazumijeva prihvaćanje novih ustavnih rješenja kako bi BiH imala jednog predsjednika, Vladu na čelu s premijerom i jednog predsjednika Parlamenta.

Piše: M.Osmović (Dnevni list)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close