Svako kućanstvo trebalo bi je imati: Aloe vera je biljka s hiljadu ljekovitih lica

Svako kućanstvo trebalo bi imati barem dvije aloe vere! Ova biljka u medicinske se svrhe koristi još od prahistorijskih vremena. Danas se najčešće koristi protiv sunčanih opekotina, manjih rana i drugih problema s kožom. No, njena prava vrijednost puno je veća.

Šta je aloe vera?

Aloe vera je biljka poznata kao eliksir mladosti. Pripada porodici ljiljana, a najčešće raste u Africi i na Karibima. Poput kaktusa, i ona zadržava tekućinu kako bi preživjela u toplim, sušnim klimatskim uvjetima. Aloe vera doista izgleda posebno! Ima vrlo malu, gotovo nepostojeću stabljiku. Listovi su joj mesnati, blijedozeleni, kopljastog oblika, a na rubu pilasti s dugim bodljama. U svijetu postoji oko 200 vrsta Aloe vere, ali samo četiri imaju ljekovita svojstva. To su: Aloe ferro, Aloe saponaria, Aloe arborensis i Aloe perrvi.

Aloe vera liječi izvana

Raspon ljekovitih svojstava aloe vere doista je impresivan. Najčešće se koristi za liječenje opekotina. Aloe vera smanjuje opekotinu i rashlađuje ozlijeđeno mjesto. Ako u vrtu imate ovu biljku, jednostavno odrežite vrh jednog lista i razmažite ‘gelastu’ unutrašnjost na ranu. Možete i oguliti vanjski sloj lista i tako pripremljeno u potpunosti položiti na kožu.
Ako niste baš spretni sa ‘sam svoj majstor’ metodama , pripravke od aloe vere možete kupiti u trgovini.

Najčešće ćete ih naći u obliku gela ili soka, a takve možete direktno nanijeti na opekotinu. Aloe vera je jednako učinkovita i kod opekotina od peći i kod opekotina od sunca. Njezine ‘iscjeliteljske’ moći ne prestaju ovdje! I druge ozljede kože, poput ogrebotine, rane i osipa također se mogu liječiti aloe verom. Neki povezuje ovu biljku i s aknama. Nanesete li aloe veru direktno na akne uskoro nećete imati problema sa tenom.

Aloe vera liječi iznutra

Konzumacija soka ili gela od aloe blagotvorno djeluje na zdravlje. Nije preporučljivo jesti lišće aloe, ali možete dodati pokoju kašičicu gela vašoj dnevnoj prehrani. Možda niste znali, ali aloe vera sadrži aloin, te je zato i jak laksativ. Dok je iz soka od aloe odstranjen aloin, gel često sadrži ovaj laksativ.

Stoga dok ne vidite kako će vaše tijelo reagovati, pijte manje doze aloe vere. Iako je malo prehrabro ustvrditi kako aloe vera produžava život, posljednja istraživanja pozitivno se kreću u smjeru te teorije. Univerzitet Texas Health Science Center provelo je istraživanje koje je pokazalo da su štakori, hranjeni aloe verom živjeli 10 posto duže nego oni koji nisu jeli ljekovitu biljku.

Kako koristiti aloe veru?

Aloe vera gel i sok sve su češći na policama apoteka i trgovina zdrave hrane. Važno je napomenuti da su neke prerađevine od aloe vere bolje od drugih. Konzumiranje pića od aloe vere neće biti od velike pomoći ako uz to sadrži i puno šećera i kofeina. Poput mnogih drugih dodataka prehrani i ovdje formula glasi: što jednostavnije to bolje. Ovisno o koncentraciji, gel od aloe vere može biti bez okusa ili ljut. Ako imate problema s probavljanjem ove biljke (iako je ovo rijetkost, jer u najgorem slučaju ima okus soka od voća ili povrća), možete ju pomiješati s vodom ili sokom od jabuke.

(ordinacija.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close