-TopSLIDEKolumne

Svaki ratni zločinac, ubica i kriminalac ima svoju rezervnu domovinu

REZERVNA DOMOVINA

Teške optužbe na račun Bakira Izetbegovića: ‘U Izmiru tri vile renta, u jednoj krije odbjeglog generala Mahmuljina!’

Svaki ratni zločinac, ubica i kriminalac još ima svoju rezervnu domovinu u kojoj je zaštićen: Srbi Srbiju i Rusiju, Hrvati Hrvatsku, a “poturice” Tursku, dodao je Ibran Mustafić, bivši poslanik SDA iz Srebrenice u Skupštini BiH

Izvor: Oslobođenje

Piše: Dženisa Zukančić

”Prije nekoliko dana sjedoh sa jednim gospodinom koji je rat proveo sa Alijom Izetbegovićem, da bi se 1995. godine razišli uz teške riječi. Kroz razgovor, od njega saznadoh da Bakir Izetbegović samo u Izmiru ima tri vile koje renta. Kako mi reče, u jednoj od tih vila živi i odbjegli general Sakib Mahmuljin.” Napisao je ovo na svom Facebook profilu Ibran Mustafić, bivši poslanik SDA iz Srebrenice u Skupštini BiH, nakon čega su uslijedili brojni komentari.

REZERVNE DOMOVINE

– U dugom razgovoru saznadoh i da je prije izvjesnog vremena, na jednom sastanku SDA, najodanijim članovima sugerisano da oni koji “imaju putera na glavi”, pogotovo koji su upetljani u zločine, trebaju što prije napuštati BiH i hvatati se Turske. Saznadoh da je Fikret Prevljak rasprodao svu svoju, tuđom krvlju stečenu imovinu i da je već i on u Izmiru, a da mu je komšija Mahmuljin. Svaki ratni zločinac, ubica i kriminalac još ima svoju rezervnu domovinu u kojoj je zaštićen: Srbi Srbiju i Rusiju, Hrvati Hrvatsku, a “poturice” Tursku, dodao je Mustafić.

Gordana Marković je na to napisala: “Ma, vala neka idu svi u rezervne domovine, pa da ostanu ovi ostali.”

– Dosta su zločinci i profiteri ovoj zemlji i narodu zla nanosili i najbolje je da bježe što dalje. Šta nam znače beskrajna suđenja i zamajavanja kad stvarne pravde nema? Ovako, daleko im kuća bila, komentar je Borislava Radovanovića.

Razija Došlić kaže da je nervira kada kažu “gdje ćeš svog kritikovati ili objelodaniti neko njegovo ružno djelo?! Ma, kad bude stani-pani, uvijek mi teže preboljeti ranu i sramotu od moga, nego od tuđina.”

Podsjećamo da je Sud BiH osudio nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima. Nakon raspisivanja međunarodne potjernice, Sud BiH je poslao zamolnicu Turskoj za izručenje Mahmuljina.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza ranije je potpisao urgenciju da se postupi po molbi Suda BiH u vezi sa izručenjem. Iz Ministarstva nam kažu da do sada nisu dobili nikakve informacije iz Turske.

– Sud BiH je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom i nema nove informacije u tom pogledu, rečeno je za Srnu u Sudu BiH.

Za Oslobođenje su u Sudu dodali da očekuju povratne informacije od Interpola.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić kaže da je informaciju da se Mahmuljin nalazi u vili u Izmiru prvi plasirao Mustafić.

– Želimo da Izetbegović i Mustafić budu pozvani na ispitivanje, da vidimo da li Mustafić govori istinu. Ukoliko govori, onda da Izetbegović odgovara za prikrivanje osuđenika. Ne vjerujemo da će Sud uraditi bilo šta, da će provjeriti ove navode, jer je taj sud pod šapom SDA, čiji je lider Izetbegović. Nećemo odustati dok god se ovo ne ispita, tražićemo od političara da se uključe u ovo pitanje da bi Mahmuljin odslužio kaznu koja je zapravo nagrada ako pogledamo šta je sve učinio, rekao je Kojić za naš list.

Božica Živković Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, također nije zadovoljna izrečenom presudom.

– Ali, ipak je presuđen, pa koliko-toliko i pokazalo se da su svi ti ratni zločinci koji su se u ratu ponašali kao gazde, kad dođe vrijeme mira, kukavice. On nije bio hrabar da prihvati odgovornost za svoja djela, pobjegao je, krije se, izbjegava pravdu. Govori da se borio za BiH, a ne poštuje njene institucije. Kad je već osuđen, a osudile su ga institucije BiH, ratovao je za BiH, prema tome treba to da poštuje, a on se sklonio, govori Živković Rajilić, smatrajući da od takvih patriota niko nema koristi u BiH.

POŠTOVANJE INSTITUCIJA

– Mislim da je on kukavica, kao i svi koji se sakrivaju i koji ne preuzimaju odgovornost za svoja djela. Treba biti čovjek i u doba rata i u doba mira. Eto, ako je on ratovao za BiH i osudio ga Sud BiH, a ne poštuje tu presudu, kako onda da poštuju srpski generali koji su se borili protiv BiH i koji svakako ne poštuju bh. institucije?! Kako da ih poštuju drugi kad ih ne poštuju oni koji su se za to borili?! I onda se naravno svašta govori za taj sud…, priča nam Živković Rajilić.

I ranije smo pisali o mnogobrojnim primjerima bijega optuženih ili osuđenih za ratne zločine u BiH, te da iz udruženja žrtava traže da se pronađe način za rješavanje problema koji odgađaju pravdu, dok iz pravosudne zajednice tvrde da je zakonski teško spriječiti bijeg.

 

(Oslobođenje)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close