Suvad Katana, čovjek kojeg ne smijemo zaboraviti

Na današnji dan prije deset godina, Bosna i Hercegovina je ostala bez Suvada Katane, jednog od prvih fudbalera koji su obukli dres nacionalnog tima naše zemlje.

Katana je preminuo 8. januara 2005. godine u Sarajevu. Pozlilo mu je nakon povratka s planine, a ljekarska pomoć nije bila dovoljno brza, te nas je zauvijek napustio jedan od pionira bh. reprezentacije.

Izdalo ga je veliko srce. Ono koje je kucalo za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Željezničar, gdje je Katana prošao omladinske selekcije i gdje je počeo svoju profesionalnu karijeru.

Suvad Katana je rođen šestog aprila 1969. godine u Delijašu kod Trnova, a svoj debi na velikoj sceni imao je kao 18-godišnjak, 1987. godine u dresu Željezničara protiv Crvene zvezde.

Nakon što je počeo rat, Katana je otišao u Belgiju, gdje je bio stub odbrane velikih timova u ovoj zemlji, Genka, Genta i Anderlechta. Nakon ovih ekipa je odigrao jednu sezonu u turskom Adanasporu, ali se ubrzo vratio tamo gdje mu je bilo dobro, u Belgiju, gdje je igrao u dresu Lokerena do 2004. godine.

Među prvima je Katana zaigrao za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u nezvaničnim utakmicama, da bi zvaničan debi za našu zemlju imao 24. aprila 1996. godine protiv Albanije. Odigrao je ukupno 10 utakmica za nacionalnu selekciju, a posljednji meč je odigrao 1998. godine protiv Litvanije.

Vratio se u svoje Sarajevo nakon završetka igračke karijere, gdje je preminuo u 36. godini 8. januara 2005. godine.

Čovjek kojeg ne smijemo zaboraviti…

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close