Sutra obilježavanje 70 godina od Bitke na Neretvi: JABLANICA CENTAR ANTIFAŠIZMA

«Jablanica će sutra biti regionalni centar antifašizma gdje će hiljade ljudi na dostojanstven, ali i kreativan i mladalački način odati počast žrtvama historijske Bitke na Neretvi, te promovirati antifašizam kao jedinu opciju na kojoj je moguće graditi sretnije društvo», poruka je Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata BiH povodom sutrašnjeg obilježavanja 70. godišnjice od popularne Bitke za ranjenike. Svoj dolazak najavile su delegacije antifašista iz cijelog regiona, ali ove godine neće biti političkih govora. Njih će zamijeniti bogat umjetničko-muzički program učesnika i učesnica iz cijele Bosne i Hercegovine, koji režira istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić, dok će i BHT 1 isto veče prikazati dio atmosfere u Jablanici.

«Svi antifašisti su dobro došli, ali će u centru pažnje biti univerzalne antifašističke vrijednosti i mladi koji će nastaviti borbu protiv ovog zla», istakao je Nijaz Skenderagić, predsjedavajući Organizacionog odbora, ističući zadovoljstvo što će ovaj historijski datum obilježiti zajedno preživjeli borci historijske Bitke na Neretvi, ali i mladi koji su rođeni poslije posljednjeg rata. «To nam govori da antifašista ima u svim generacijama i nadam se da ćemo na ovako kreativan način potaći i druge odbore u susjednim državama da populariziraju ideju antifašizma», zaključio je Skenderagić.

U okviru programa će nastupiti bendovi Zoster (Mostar), Grof Djuraz (Banja Luka), zatim Frenkie (Tuzla), te horovi Bel Canto (Zenica), AKCUS «Seljo» i «Corona» (Sarajevo), te bend Anchy and The Moon Dogs uz dirigentsku palicu Tijane Vignjević, koji će partizanske pjesme predstaviti u jazz i rock izdanju. I konceptualni umjetnik Jusuf Hadžifejzović, koji potpisuje scenografiju imat će svoj performans, a bit će i nekih iznenađenja za posjetioce. Od ranih jutarnjih sati održat će se i nastupi kulturno-umjetničkih društava, otvaranje izložbe stalne postavke Bitke na Neretvi, koja je obnovljena nakon skoro 20 godina, a otvorit će je Raif Dizdarević. Također, uz tradicionalnu «Biciklijadu» održat će se tradicionalno spuštanje karanfila u Neretvu, te polaganje vijenaca na spomenik na Makljenu, te na postamentu kod Vječne vatre.

Za posjetitelje će se naći i koja porcija graha, a još uvijek nije kasno prijaviti se za prijevoz koji kreće iz Sarajeva u 8 sati ispred Zemaljskog muzeja uz participaciju od 5KM.
Prijave putem telefona 03320 89 10 ili 033 200 592. “Pozivamo sve antifašiste da sutra budu s nama u Jablanici, da zajedno obilježimo ovaj historijski datum!”, poruka je SABNOR-a BiH.

PROGRAM    OBILJEŽAVANJA  BITKE  ZA    RANJENIKE:

Petak,    10.5.

19:00    –    „Kino    sala    Jablanica,    film    „Kinema    komunisto“

Subota,    11.5.
Od    8:00    do    11:00    Kompleks    Muzeja    „Bitka    za    ranjenike na    Neretvi“    Jablanica „otvoreni“    nastupi    folklornih    i    muzičkih grupa    po    gradu:    FA    „Neretva“, KUD    „Prijatelji“,    „Fortis“,  tradicionalna    biciklijada    „Stazama    ranjenika“…

•  09:30    Polaganje vijenaca na Makljenu (za  delegacije  iz  Banja    Luke i ostale delegacije    iz    zapadnog    dijela    BiH)
•  10:00    Otvaranje    izložbe    (u    izložbenoj    Sali    Muzeja    Bitka za    ranjenike    na    Neretvi) o  izložbu    otvara    Raif    Dizdarević
•  10:55    Spuštanje    karanfila    (sa    mosta    u    rijeku    Neretvu)
•  10:55    tradicionalna    biciklijada    „Stazama    ranjenika“ (start    na    mostu    nakon    spuštanja    karanfila    u    Neretvu)
•  11:00    Polaganje    vijenaca    (na postamentu    kod    vječne vatre)

12:00    Kreativni    program    (vanjska    pozornica    na    kompleksu Muzeja)
•  performans    konceptualnog    umjetnika    Jusufa    Hadžifejzovića
•  Hor    Bel    Cantn    –    a    capella    izvedbe    EKV    “Ovo    je    zemlja  za    nas”,    “Bella    Ciao”,    Idoli “Maljcika”,    Haustor    “Radnička klasa    odlazi    u    raj”
•  Hor    AKCUS-a    Seljo    i    ženski    vokalni    ansambl    Corona
•  Bend    Anchy    and    Moondogs
•  Frenkie
•  Zoster
•  Grof    Djuraz

13:00    film    „Kinema    komunisto“    –    (velika    dvorana Muzeja)   

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close