-TopSLIDEBiHPolitika

Šutnja nadležnih nakon što je utvrđeno da je garancija za Blok 7 nedozvoljena državna pomoć

Sekretarijat Energetske Zajednice je jučer objavio da je Savjetodavni odbor predao zvanično mišljenje u predmetu protiv Bosne i Hercegovine. Predmet se odnosi na garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za kredit koji je Elektroprivreda BiH uzela od kineske Eximbanke, za izgradnju Bloka 7 termoelektrane Tuzla.

“Savjetodavni odbor je u ponedjeljak dao svoje mišljenje u predmetu ECS-10/18 protiv Bosne i Hercegovine. Predmet se odnosi na javno jamstvo Federacije Bosne i Hercegovine u korist Export-Import Bank of China za kredit od strane potonje javnom komunalnom društvu Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo za projekt Tuzla 7. Vijeće za državnu pomoć Bosne i Hercegovine utvrdilo je da ovo jamstvo ne sadrži elemente državne pomoći. Savjetodavni odbor potvrdio je argumentaciju Tajništva da odluka Vijeća za državne potpore nije u skladu s pravnom stečevinom o državnim podrškama te da javno jamstvo predstavlja državnu potporu. Mišljenje Savjetodavnog odbora potrebno je kao posljednji korak prije nego što Vijeće ministara donese odluku o tom pitanju”, naveli su iz Energetske zajednice.

Ova značajna odluka vrlo malo se plasirana u javnosti.

Kako su istakli iz Aarhus Centra Tuzla ovo je još jedna u nizu potvrda da blok 7 termoelektrane Tuzla nema budućnosti.

Od zvaničnika niko nije reagirao, te ostaje da vidimo da li će se pojedini predstavnici vlasti i Elektroprivrede i dalje igrati sa novcem građana Bosne i
Hercegovine i pod svaku cijenu tvrdoglavo srljati u propast,

Projekat izgradnje bloka 7 termoelektrane Tuzla se nalazi u ozbiljnim problemima i zbog odustajanja firme General Electric, od isporuke opreme definirane potpisanim ugovorom.

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close