Superhrana za jesen

Jesen je doba kada nam priroda daje veoma zdrave plodove koji se smatraju “superhranom”. Ovo su plodovi na koje posebno treba da obratimo pažnju i uvrstimo ih u svoj jelovnik.

Luk: Bijeli, crveni luk i praziluk odlični su čistači organizma. Uklanjaju kancerogene materije i toksine koji opterećuju jetru.

Istraživanja ukazuju i da djeluju preventivno protiv nekih vrsta raka i srčanih oboljenja.

Bijeli luk, takođe, ima antibakterijska svojstva, a crveni luk je bogat kvercetinom, materijom koja pomaže eliminaciju sluzi iz disajnih organa, što je posebno korisno kada dođu hladni dani.

Sirovi praziluk odličan je izvor mangana, a dobar je i izvor gvožđa, folne kiseline, vitamina C i B6.

Cvekla i rotkva: Cvekla i rotkva su bogate folatima, ili folnom kiselinom (vrstom vitamina B), koji pomažu održavanju zdravlja DNK.

Cvekla takođe sadrži i beta-cijanin, koji je dokazano antikancerogen. Posebno su korisne u prevenciji raka debelog crijeva. Iako se cvekla često koristi obarena, u zimnici, ipak njena korisna svojstva najviše dolaze do izražaja kada se jede prijesna, odnosno narendana u salati.

Bundeva i mrkva: Tamnonarandžasto povrće obiluje beta-karotinom, koji je preteča vitamina A (provitamin). Među njima su bundeve, od kojih možemo napraviti odličnu supu i gulaš, ili ih ispeći, kao i mrkva, koju je najbolje jesti sirovu.

Kupus, prokelj, karfiol i brokula: U jesen u izobilju možemo naći kupusa, prokelja, karfiola, brokule. Ove namirnice su bogate vitaminima, mineralima i antioksidantima i biljnim vlaknima.

One imaju antikancerogeno dejstvo zahvaljujući alkaloidima iz grupe indola. Najbolji način da pripremite ovo povrće je da ga kratko kuvate na pari, a kupus je odličan i svjež u salati.

Maslinovo i kokosovo ulje: Ako je isto period godine kada masna i uljasta hrana baš nije poželjna, jesen je vrijeme kada u ishranu treba dodati kvalitetne masti.

Maslinovo ulje pomaže smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Slično važi i za kokosovo ulje, s tim što ono ima i antivirusna i antibakterijska svojstva, što je poželjno u sezoni prehlada i gripa.

Mahunarke: Ovo je pravo vrijeme za pripremu raznih jela od graha, boba, mahuna i graška (ako ste ih ranije zaledili).

Ove namirnice bogate su kvalitetnim biljnim bjelančevinama, biljnim vlaknima, kalijumom, folnom kiselinom, ali su novija istraživanja pokazala i da obiluju antioksidansima.

Grožđe: Svježe grožđe ili sok od grožđa idealna je namirnica za jesen. Oni sadrže polifenole, posebno resveratrol, koji ima antiinflamatorna, antikancerogena i antioksidansna svojstva.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close