-TopSLIDENogometSport

Super liga je realnost – UEFA-in pucanj u prazno, “mali” će ponovo najviše ispaštati

Već viđeno, ali u drugom sportu: UEFA-in pucanj u prazno, “mali” će ponovo najviše ispaštati
Super liga je realnost

Vijest da je 12 klubova odlučilo formirati Super ligu potresla je fudbalski svijet. Reakcije dolaze sa svih strana. Osnivači pokušavaju opravdati svoju odluku, dok iz Evropske fudbalske federacije stižu prijetnje.

U Evropskoj fudbalskoj federaciji ne mogu da se pomire sa odlukom o osnivanju Super lige i sasvim sigurno će pokušati zaustaviti ovu priču.

Međutim, pitanje je da li UEFA ima bilo kakvu moć i snagu da se odupre klubovima osnivačima Super lige, bez obzira na prijetnje koje stižu iz sjedišta Evropske fudbalske federacije.

Nekako se čini da je UEFA nemoćna, a najava predsjednika Aleksandra Čeferina da će zabraniti igračima koji budu igrali u Super ligi da nastupaju za nacionalne selekcije upravo govori o nemoći UEFA-e.

Umjesto da se fokusiraju na eventualno kažnjavanje klubova, čelnici UEFA su očito je, odlučili preko “leđa” igrača ući u rat sa osnivačima Super lige.

Ali, da li UEFA zapravo ima moć da zabrani igračima da igraju za reprezentaciju? Teško, vjerovatno su toga svjesni i UEFA-i, a ne treba zaboraviti da smo sličan scenarij gledali i prije 21 godinu kada se evropska klupska košarka “raspala”.

I tada su najmoćniji klubovi odlučili okrenuti leđa svojoj evropskoj organizaciji. Odgovor čelnih ljudi Evropske košarkaške federacije bio je sličan onom UEFA-inom.

“Ako se klubovi presele izvan FIBA-e i nacionalnih saveza, njihovi će igrači biti izostavljeni iz međunarodnih takmičenja”, rekao je Borislav Stanković, tada sekretar FIBA-e. Prijetnja koja nikada nije ispunjena i Euroliga je rođena bez ikakve kazne.

Vjerovatno ćemo nešto slično gledati i u fudbalu. Iz UEFA će prijetiti, pokušat će zadržati moć (novce) zbog koje je i došlo do “raskola”. Ali, teško da će uspjeti u svojim namjerama.

A, na kraju će najveći gubitnici biti oni “mali” među kojima je i Bosna i Hercegovina. UEFA će bez odmetnutih klubova sasvim sigurno zarađivati manje novca na osnovu TV prava što vjerovatno znači i manje nagrade za učesnike evropskih takmičenja, pa i njihovih pretkola.

Upravo te nagrade održavale su “male” na životu, a s obzirom kako se razvija situacija, teško da će prvak BiH “sutra” za učešće u prvom pretkolu Lige prvaka inkasirati nekih 500.000 eura.

Portal SportSport.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close