-TopSLIDERukometSport

Sunovrat bh. rukometa: Od osmine finala Lige prvaka do evropskog dna!

Postali smo turisti

Friška su još sjećanja na 2011. godinu kada su rukometaši sarajevske Bosne u osmini finala Lige prvaka igrali dvomeč protiv jakih Čehovskih Medveda. Bosna i Hercegovina je imala klub među 16 u Evropi i to je ostalo zapisano. Imali smo klubove u polufinalu Kupa pobjednika Kupova. Bosna i Izviđač su izazivali poštovanje u rukometnoj Evropi. Barcelona, Portland, Hamburg, Zagreb… sa velikim respektom su dolazili u Sarajevo i Ljubuški.

H. Zilić – SportSport.ba

I ostali klubovi su pratili Bosnu i Izviđač. Premotavajući film dolazimo do 2008. godine kada je Slogu iz Doboja pogodak udaljio od polufinala Challenge Cupa, tada su eliminisani od austrijske Alple. Konjuh je također u Živinicama igrao četvrtinu finala Challenge Cupa, u Evropi su prezimljavali Vogošća, Borac, Gračanica, Bosna Visoko… Bila su nevjerovatna vremena, a i danas se uz kafe pepričava polufinale Kupa pobjednika Kupova, kada je Bosna u krcatoj Skenderiji srušila moćni HSV predvođen Pascalom Hensom.

Ne smijemo zaboraviti ni rukometašice. Zrinjski je igrao četvrtfinale Challenge Cupa, Katarina osminu finala Kupa pobjednika Kupova protiv slavnog Larvika, Ilidža nokaut fazu Challenge Cupa, zapažene nastupe u Evropi su imali Željezničar Hadžići, Jedinstvo Tuzla, Galeb Mostar, Borac u novije vrijeme Grude, Krivaja i sve je to bilo u domenima “koliko podrške – toliko muzike”, a obzirom da su ulaganja u ženski rukomet mizerna, svaki iskorak, svaki trijumf u Evropi se smatrao značajnim.

Ove sezone su u Evropi bili Hadžići, Borac, Grude, eliminisani su na prvoj prepreci u EHF European Cupu nasljedniku Challenge Cupa, ali sa druge strane su imali finansijski jače ekipe, koje imaju zacrtane projekte, tako da se više i nije moglo očekivati i prije samog žrijeba.

Vratimo se na rukometaše koji su ove sezone definitivno udarili ekser u rukometni kovčeg Bosne i Hercegovine, a to ćemo opisati u narednim redovima.

Četiri kluba su ušla u EHF European Cup ove sezone i zaustavljani su uz dužno poštovanje od ekipa koje baš i nemaju neko mjesto na rukometnoj mapi.

Istina, Sloga je preskočila jednu prepreku izbacila estonski Vijandi, ali bilo bi bezobrazno da se prsimo izbacivanjem ekipe koja dolazi iz zemlje gdje je rukomet na sedmom mjestu sportske piramide, a i to izbacivanje je bilo više na “mišiće”, nego na neki kvalitet. Slogu je zatim dočekao italijanski Conversano i rutinski eliminisao u dva meča. Italija je daleko od zlatnih godina i vremena kada je i Generavi Trst nešto značio u Evropi. Da je ova situacija deset godina ranije i da je slika bh. rukometa barem blizu normalne, uz dužno poštovanje taj isti italijanski predstavnik bi se smrzavao uz neki poraz od 20-ak golova razlike.

Sloboda Tuzla je eliminisana u prvom kolu. Težak zadatak za Tuzlake bila je grčka Drama. U prvom meču savladali su Dramu sa 29:23, a u revanšu izgubili sa 24:17 i upravo je revanš Slobode i turistički odlazak u Grčku pokazao šta danas predstavljaju bh. klubovi u rukomentoj Evropi.

Autor ovog teksta je pročitao zanimljiv komentar: “Ispao je Izviđač od slavne Dukle”, a autor tog komentara vjerovatno ne zna da današnja Dukla i ona Dukla iz vremena Čehoslovačke su nebo i zemlja. Klub iz Praga je danas solidan rukometni kolektiv bez nekog iskoraka, ali dovoljno da eliminiše jedan od najjačih klubova u BiH, Izviđač iz Ljubuškog. Opet, Skautima se ne može ništa zamjeriti puno. Imaju neku drugu politiku za razliku od vremena kada su igrali Ligu prvaka, danas veći akcenat bacaju na mlade igrače, stvaraju reprezentativce i dobro im ide.

Posljednji udarac bh. rukometu zadao je banjalučki Borac koji je zaustavljen od Bese predstavnika Kosova. Poraz u revanšu 29:22 bio je i zadnji pokazatelj trenutne nemoći bh. klubova u Evropi.

I s pravom se postavlja pitanje. A zašto idemo u Evropu, kada nam je rukomet sahranjen, a niko to još ne smije javno da kaže? Ili nema hrabrosti?

Vraćamo se na onaj esker i kovčeg sa sredine teksta. Nakon navedenih rezultata, Bosna i Hercegovina je izgubila mjesto u Evropi! Naredne sezone ćemo umjesto četiri, imati tri kluba u EHF European Cupu i ne samo to. Pali smo na 31. mjesto EHF liste, ispod linije smo profesionalnog rukometa, a sada smo u društvu Azrebejdžana, Malte, Luksemburga, Moldavije, Gruzije, Andore, San Marina, Estonije, Irske…

Sve navedeno smo uspjeli za deceniju – od osmine finala Lige prvaka do evropskog dna! Kao što to biva u našoj sportskoj “atmosferi”, niko neće odgovarati, a klubovi ako dobju koju marku od sponzora, općina, kantona, iskoristit će za evropski izlet i slikanja za Facebook i Instagram. Ako ništa prvaci smo u lajkovima i komentarima, a za ovakvu trenutnu sliku bh. rukometa ide jedan veliki palac dole.

Portal SportSport.ba 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close