Šume su najefikasniji način zaštite od klizišta

Klizišta koja su zahvatila Bosnu i Hercegovinu nakon obilnih kišnih padavina u maju ove godine najviše su pogodila sela Željeznog Polja u blizini Žepča.

Ostalo je manje od deset dana do velike akcije ‘Let's do it – milion sadnica za 1 dan’ koja se održava 25. oktobra širom BiH.

Let's Do It tim, prije početka velike akcije posjetio je Osnovnu školu “Abdulvehab Ilhamija” u Željeznom polju.

Iz Let's Do It-a rekli su da su klizišta koja su zahvatila Bosnu i Hercegovinu nakon obilnih kišnih padavina u maju ove godine najviše pogodila sela Željeznog Polja u blizini Žepča.

“Najefikasniji način zaštite od klizišta i suzbijanja klizišta jesu šume, međutim danas smo svjedoci nestanka šuma usljed njihove eksploatacije. Šume i šumska zemljišta u BiH zauzimaju oko 27.100 km2 površine, što je oko 52% teritorije BiH”, rekli su.

Dodali su da eksploatacija šuma predstavlja proces u kojem nestaju šume i to može biti zbog upotrebe drveta ili da bi se prostor iskoristio u druge svrhe.

“Krčenje šuma, od umjerenih pa do tropskih prašuma, nastavlja biti jedno od hitnih ekoloških pitanja jer ugrožava život ljudi i prijeti vrstama, te doprinosi globalnom zagrijavanju. Do deforestacije dolazi ukoliko se to zemljište iskrči i koristi u druge svrhe naprimjer izgradnju autocesta. Efekti eksploatacije šuma su: smanjenje biodiverziteta, efekat staklenika (emisija 15% stakleničkih gasova), poremećaj u vodenom ciklusu, povećana erozija tla, poremećaji uslova života”, napominu iz Let's Do It-a.

U sklopu ove posjete održana je prezentacija učenicima, a pored edukativnog dijela učenici su imali priliku da nauče kako zasaditi drveće kako bi i sami doprinijeli zaštiti okoliša.

VELIKA AKCIJA

Podsjetimo da će se Akcija sadnje drveća „Let's do it-milion sadnica za 1 dan“ realizovati po drugi put i to 25.10.2014. godine na teritoriju čitave Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji fokus volonterske akcije usmjeren je ka sanaciji katastrofalnih klizišta koja su uslijed poplava pogodila mnoga mjesta u BiH.

Nositelji projekta su UG „Ruke“ iz Sarajeva i „Mozaik prijateljstva“ iz Banjaluke, a generalni sponzor projekta je kompanija HT Eroneta.

Božidar Mihajlović, predsjednik UG „Ruke“ ranije je rekao da je ova godina bila obilježena obilnim oborinama koje su bile uzrok katastrofalnih bujica, erozije tla, poplava i klizišta, a šteta koju je Bosna i Hercegovina pretrpjela procjenjuje se na preko 4 milijarde eura.

“Velikom akcijom ‘Let's do it – milion sadnica za 1 dan’ želimo upozoriti na važnost šuma u zaštiti od ovih nepogoda. Pridružite se akciji „Let's do it – milijun sadnica za jedan dan“ koja će se održati 25.10.2014., i omogućite da naša zemlja bude ne samo ljepša i bogatija, već i sigurnija”, kazao je Mihajlović.

Prošle godine, 24. oktobra, provedena je prva akcija sadnje drveća “Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan” i tada su ostvareni zavidni rezultati. U akciji je aktivno učešće uzelo više od 9.000 volontera u 73 opštine, a zasađeno je 230. 000 sadnica raznih vrsta drveća.

Ideja za akciju „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ je proizašla iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava naše zemlje.

Ciljevi akcije „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ su: zasaditi 1.000.000 sadnica drveća, obezbijediti učešće najmanje 20 000 volontera i podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema.

Volonteri se mogu registrovati na stranici www.letsdoit.ba.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close