RukometSport

Šuman: Na širem spisku će biti šest novih imena u odnosu na novembar

Kvalifikacije za za EURO 2018.

Šuman: Na širem spisku će biti šest novih imena u odnosu na novembar

Ostalo je još mjesec dana do jako važnih utakmica koje rukometnu reprezentaciju BiH čekaju u maju u kvalifikacijama za EURO 2018 u Hrvatskoj.

Bilal Šuman, selektor bh. tima za Anadolu Agency (AA) kaže da je priveo kraju sastavljane šire spisak od 28 igrača na kojem će biti šest novih imena u odnosu na onaj iz novembra prošle godine.

Pred bh. rukometašima je dvomeč sa Finskom u kojem su im neophodne dvije pobjede kako bi se vratili u borbu za plasman na Evropsko prvenstvo. Poslije dva kola u kvalifikacionoj grupi “3“ vodi Španija sa maksimalna četiri boda, slijede je Austrija i Finska sa po dva, dok je BiH četvrta bez bodova.

“Ako mislimo razmišljati o Evropskom prvenstvu u utakmice sa Finskom moramo ući bez ikakvih kalkulacija. Igrači su davno dobili informacije o Fincima kako bi mogli lagano da se pripremaju za ono što nas čeka 4. maja u Vantaai i tri dana kasnije u Goraždu. Finska je u prvom kolu odigrala dobru utakmicu i slavila u Austriji. Međutim, u tom susretu Austrijanci su napravili veliki broj tehničkih grešaka, što su Finci znali kazniti iz kontranapada. Riječ je o reprezentaciji koja može dosta trčati i biti veoma opasna iz kontre i polukontre, ali mislim da na njihov postavljen napad možemo igrati dobru odbranu bez većih problema“, kaže Šuman.

Navodi da ih je Španija nadigrala upravo zahvaljujući čvrstoj odbrani i tome što nije griješila u napadu.

“Tako su spriječili njihove kontre i slavili sa 15 razlike u Finskoj. Međutim, nama se nakon dva poraza u utakmicama sa Fincima ukazuje šansa da se vratimo u igru za Evropsko prvenstvo. Nadam se da će u istom terminu Španija dva puta savladati Austriju, a mi Finsku i onda ćemo imati realne šanse da se domognemo Hrvatske. U svakom slučaju ne treba previše kalkulisati. Ključna će nam biti prva utakmica sa Finskom 4. maja, a ako to uspješno završimo onda u Goraždu u paklenoj atmosferi ne bi smjeli imati problema da ih još jednom savladamo“, navodi Šuman.

Šuman od 28 imena sa šireg spiska u glavi ima 26, ostalo mu je još da odluči o dva igrača koje će uvrstiti u državni tim. Evropskoj rukometnoj federaciji se lista sa 28 igrača mora prijaviti do 24. aprila, a Šuman planira javnosti objaviti spisak četiri-pet dana ranije.

“Na širem spisku biće novih imena u odnosu na novembar. Vjerovatnu ću uvrstiti šest novih igrača, ali o njihovim imenima još uvijek ne bih govorio. U ovom periodu imali smo problema sa povredama igrača, a to su stvari na koje se ne može uticati. Zato ću još malo sačekati sa kompletiranjem šireg spiska, a 16 momaka koji će se suprotstaviti Finskoj odrediću do kraja aprila. Vjerovatno ćemo 1. maja kompletirati ekipu na Ilidži, gdje ćemo obaviti nekoliko treninga. Planirano je da 3. maja ujutru iz Sarajeva preko Istanbula odletimo za Helsinki. Vjerovatno ćemo i tamo obaviti jedan lakši trening, a na dan utakmice ćemo dogovoriti tehničko-taktičke detalje. Postoji šansa da, ukoliko to bude moguće, nešto ranije 28. aprila okupim petnaestak igrača, kako bi imali duže vremena za pripreme. Oni koji imaju klupske obaveze priključili bi nam se 1. maja“, rekao je Šuman.

Rukometna reprezentacija BiH nikada nije igrala na Evropskom prvenstvu. Najveći uspjeh joj je igranje na Svjetskom prvenstvu 2015. godine u Kataru.

U kvalifikacijama za EURO 2018 u prva kola BiH je poražena prvo u Španiji (21:30), a zatim i u Sarajevu od Austrije (22:23). Na EP će se plasirati po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od sedam kvalifikacionih grupa, te najbolja trećeplasirana.

Domaćin Hrvatska je jedina selekcija koja je siguran učesnik, a Evropsko prvenstvo održaće se od 12. do 28. januara 2018. godine.

(AA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close