Suljagić upozorava: ‘Entitetske vlasti spremaju se za obračun s nezadovoljnim narodom’

Zamjenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić potvrdio je kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS zatražilo od Ministarstva odbrane BiH čak devet borbenih oklopnih vozila

 

Policijske snage u Bosni i Hercegovini opremaju se borbenim oklopnim vozilima koja preuzimaju kao viškove koje su oružane snage te zemlje proglasile nepotrebnim a u nabavi te opreme prednjači policija Republike Srpske, prenosi “Oslobođenje”.

 

Odluka o dodjeli policiji čak šesnaest vojnih vozila namijenjenih prije svega borbenim operacijama neuobičajena je jer su slični zahtjevi u proteklim godinama bili tek sporadični, a u Ministarstvu odbrane BiH su ih uglavnom odbijali.

emir-suljagic-demokratska-fronta
Emir Suljagić

 

Zamjenik ministra odbrane BiHEmir Suljagić potvrdio je kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS zatražilo od Ministarstva odbrane BiH čak devet borbenih oklopnih vozila.

 

Pet takvih vozila zatražio je MUP Federacije BiH, a dva Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).
‘Opasan korak

 

Sve te zahtjeve 19. juna odobrila je komisija Ministarstva odbrane BiH zadužena za “provedbu postupka rješavanja viškova pokretne vojne imovine” a zamjenik ministra Suljagić smatra kako je riječ o opasnom koraku koji ukazuje kako se policiju u BiH pokušava pripremiti za obračun s nezadovoljnim narodom.

 

“Nemam nikakve dvojbe da se entitetske vlasti pripremaju za obračun s narodom koji očekuju”, izjavio je Suljagić koji je zamjenikom ministra odbrane postao kao član Demokratske fronte (DF), stranke koja je napustila vladajuću koaliciju na nivou Federacije BiH no ostala je dio vladajuće većine na nivou države.

 

Suljagić smatra kako je policijama u BiH uopće ne trebaju vojna vozila za obavljanje zadaća koje imaju po zakonu.

 

“Za borbu protiv korupcije im ne trebaju borbena oklopna vozila. Za borbu protiv organiziranog kriminala također a za borbu protiv terorizma nimalo”, kazao je Suljagić.
“Ne želim sudjelovati u izgradnji entitetskih vojski”

 

Podsjetio je na teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku u kojemu bi upotreba oklopnih vozila bila besmislena dok bi ponavljanje scenarija poput onog u Kumanovu u Makedoniji u slučaju BiH bila zadaća kojom bi se bavile oružane snage a ne policija.

 

Borbena oklopna vozila, ističe Suljagić, u slučaju kada ih koristi policija namijenjena su isključivo za upotrebu u situacijama masovnih okupljanja a u tom je slučaju jasno ko bi bio metom.

 

“Ni kao čovjek ni kao političar ne želim sudjelovati u izgradnji entitetskih vojski odnosno pretorijanskih gardi političkih stranaka”, kazao je Suljagić dodajući kako će se svim sredstvima usprotiviti postupcima čiji je konačni cilj borba protiv naroda kojega vlast smatra neprijateljem.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close