Sulejman Tihić o dogovoru sa HDZ-om BiH: Ovo je najbolje moguće rješenje!

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić potvrdio je za Anadoliju da je sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem dogovorio formulu za rješenje presude u slučaju Sejdić – Finci, ali i neka druga rješenja za probleme koji su do sada opterećivali bosanskohercegovačku političku scenu.

(Anadolija)

Prema dostupnim informacijama, Tihić i Čović su na tragu izbornog modela koji bi garantirao da se članovi Predsjedništva BiH i ubuduće biraju na direktan način te i simetrično u oba entiteta, a koji bi omogućavao svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da se pod jednakim uvjetima kandidiraju za funkciju člana Predsjedništva.

Približeni stavovi

“Ovo je najbolje moguće rješenje koje zadovoljava presudu suda u Strasbourgu i koje zadovoljava i one principe koje smo svi istakli, a to je da nema treće izbore jedinice, da rješenja nisu asimetrična i da jedan narod ne može birati drugom narodu člana Predsjedništva BiH. Federacija BiH ostaje jedna izborna jedinica”, otkriva Tihić za Anadoliju neka od rješenja.

Najavio je da najkasnije do narednog ponedjeljka treba biti potpisan dokument između SDA i HDZBiH kojim bi ovo pitanje bilo definirano, nakon čega će biti otvoren prostor za postizanje dogovora i sa drugim političkim strankama.

“Prije svega, sa strankama u FBiH… Iz Republike Srpske (RS) su rekli da će se oni složiti s onim sa čime dogovore stranke iz FBiH, ali moramo i njih, svakako, uključiti. Vidite, razgovarao sam sa Fahrudinom Radončićem, liderom Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH). Koliko sam vidio, on prihvata ta rješenja. Smatra da su realna, provodljiva i prihvatljiva za jedan i drugi narod”, tvrdi Tihić.

Ističe da je sa čelnicima HDZ-a BiH dogovarano i pitanje Mostara i da su se i tu “naši stavovi dosta približili”.

“Razgovaramo o dva mješovita kantona, to jeste Srednjobosanskom (SBK) i Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK). Mi smo rekli da sve on što Bošnjaci daju Hrvatima u srednjoj Bosni, to će Hrvati Bošnjacima dati u HNK. Kada budu stabilna ta dva kantona, gdje imamo značajan broj i Bošnjaka i Hrvata, onda ćemo imati stabilnosti i u FBiH”, izjavo je Tihić za AA, potvrđujući da je sa HDZ-om postigao dogovor i oko Brčko Distrikta, odnosno da postoji etnička rotacija gradonačelnika Distrikta i da na ključnim funkcijama u Distriktu budu zastupljeni predstavnici sva tri konstitutivna naroda.

Čović oprezan

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović vjeruje da će se sastanak stranačkih delegacija SDA i HDZ-a održati u narednih nekoliko dana.

Čović je optimista u vezi s dogovorom, ali je nešto oprezniji od Tihića. Tvrdi da će dogovor biti definitivan tek kada se zaključi.

“Ja sam vrlo optimističan, nakon bilateralnih razgovora mene i Tihića, ali to moramo predočiti i našim suradnicima. Vjerujem da se oko toga možemo ”naći”,  ali ne možemo reći da smo bilo šta dogovorili, jer nismo ništa konkretizirani. Mi smo ispričali puno toga. Mostar, priče o županijama, presudi suda u slučaju ”Sejdić-Finci”… Ideje koje imamo, s obje strane, na stolu su i vrijedi raspraviti o tome. Mislim da se oko njih može dalje razgovarati na traženju rješenja kada je riječ o rješenju presude u slučaju Sejdić-Finci. Naše nastojanje je da prije 1. listopada pokušamo to usuglasiti na principima koje smo se usuglasili prije dvije godine, ali sad trebamo naći rješenje koje može biti prihvatljivo za obje strane”, istakao je Čović.

Pojasnio je kako dogovor oko implementacija presude u slučaju Sejdić-Finci ima širi značaj.

“Ako bi mi dogovorili presudu na način da jedan narod drugom ne bira predstavnike u Dom naroda ili Predsjedništvu BiH, onda bismo relaksirali puno dugih pitanja u BiH. Već četiri godine čekamo izlazak iz tog problema. Mi smo za to spremni, jer nema druge nego tražiti rješenja, i to ih žurno tražiti. Već, evo, četiri godine nismo u stanju realizirati nešto što nam visi iznad glave kao prijetnja. Ako bi se to riješilo, stvorio bi se prostor za deblokadu IPA fondova, rješavanje pitanja bezviznog režima, članstva u Vijeću Evrope. Ako bismo mi svoje stavove približili, a mislim da hoćemo, mi bismo sa više optimizma krenuli u proces izbora i imali bi potrebu ih što žurnije organizirati”, ističe Čović.

I on je razgovarao sa Radončićem koji mu je navodno obećao da će “podržati svako rješenje koje je naslonjeno na naše principe, a principe smo zajedno prihvatili”.

“Naći ćemo se ovih dana. Imamo dosta izgrađen zajednički stav i oko Vlade FBiH i niza drugih pitanja. No, ponudit ćemo ovo rješenje svima u FBiH. Preozbiljne su ove stvari da bi ih nekom malom većinom provukli. Treba opća potpora u FBiH”, ističe Čović, koji je potvrdio da bi ovakvo rješenje spremno prihvatili iz RS.

– Spašavanje političkog obraza –

Uvjeren je da bi dogovor o implementacije presude u slučaju Sejdić-Finci pozitivno odjeknuo i u Bruxellesu.

“Spasili bismo politički obraz u Briuxellesu, bili bismo malo vjerodostojni jer smo više puta evropskom komesaru za proširenje Stefanu Fuleu obećavali da tražimo rješenje. Uradili bi to u zadnji tren. Ovo je zadnja šansa, jer je kampanja za Evropski parlament već počela i u Briselu su u novom filmu”, zaključuje Čović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close