BiHPolitika

Sukob Dodika i Izetbegovića je dogovoren i režiran

KUKIĆ ZA INSAJDER: Sukob Dodika i Izetbegovića je dogovoren i režiran

Univerzitetski profesor iz Mostara i poznati politički analitičar Slavo Kukić tvrdi da je najnoviji sukob između SNSD-a i SDA “režiran i dogovoren” te da, prema njegovim riječima, tim strankama služi za homogenizaciju njihovih birača i dalje uništavanje opozicije.
Komentarišući za naš portal najavu iz stranke Bakira Izetbegovića da će pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti pitanje ustavnosti naziva Republike Srpske, kao i ekspresan odgovor Milorada Dodika da će Srpska u tom slučaju krenuti putem nezavisnosti, Kukić tvrdi se tu radi o “običnoj farsi, dogovorenoj između koalicionih partnera” koji su, kako podsjeća, samo dan prije izbijanja navodne svađe dogovorili saradnju na nivou BiH.
– Siguran sam da je ovaj navodni sukob između SNSD-a i SDA u vezi s ustavnošću naziva Republike Srpske dogovoren. Takođe sam siguran da su sva zaoštravanja u trouglu SDA-SNSD-HDZ u značajnoj mjeri dogovarana. Naime, SDA je potpuno jasno da je bez ikakve šanse njihova inicijativa za promjenu naziva RS. Postavlja se pitanje zašto to onda čine, kada je jasno da nemaju šanse za uspjeh? Zato što im sada treba homogenizacija bošnjačkog biračkog tijela i treba im slamanje bh. bloka, prvenstveno SDP-a, jer računaju da će na taj način izazvati efekte koje su u svojim nacionalnim korpusima već izazvali Dodik i Čović. Ne zaboravite da u ovom trenutku u Republici Srpskoj zapravo ne postoji organizovana opozicija. Ne zaboravite da je po istom principu, nakon potpisivanja sporazuma sa HDZ-om 1990, Čovićev HDZ uništio opoziciju u onim dijelovima Federacije BiH gdje je HDZ dominantan. Po istoj matrici SDA sada pokušava izazvati homogenizaciju kod Bošnjaka, kao i da privole bh. blok da im se pridruži u vlasti, čime bi taj blok potpisao svoju smrtnu presudu – kaže Kukić.
On, između ostalog, ističe da novo zaoštravanje odnosa u BiH odgovara i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku te da mu ovakva situacija, kako kaže, definitivno pomaže za još veće učvršćivanje vlasti u RS.
– Zbog toga je Dodik danas i sazvao sastanak predsjednika političkih partija iz RS da potpuno relativizuje ulogu svih onih koji su mu oponenti i da ih napravi privjescima SNSD-a. Nažalost, ne treba isključiti mogućnost da će opozicione stranke u RS na tu priču još jednom da nasjednu – kaže Kukić. 
On dodaje da koalicija između SNSD-a, SDA i HDZ-a ni jednog trenutka nije dovedena u pitanje, te da će te stranke činiti vlast na nivou BiH naredne četiri godine.
– Bez obzira na njihove režirane svađe ta koalicija će bez problema da funkcioniše i dalje. Najviše će izgubiti običan narod, mnogi koji su se do sada opirali odlasku iz BiH će spakovati kofere i otići, zemlja će nastaviti da se demografski prazni, Srbi, Hrvati i Bošnjaci će odavde bježati a BiH će postajati sve više zemlja oronulih staraca, koji jedino žele da umru kod kuće – kaže Kukić.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close