Suđenje Goranu Zupcu: Malo vodi istrage, malo sjedi na optuženičkoj klupi

Pred Sudom BiH na optuženičkoj klupi pojavio se i direktor državne Agencije za istrage i zaštitu Goran Zubac. Zubac se izjasnio kako nije kriv po optužbi državnog Tužilaštva koje ga tereti za nesavjestan rad tokom februarskih protesta kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH. Zubac, kao osoba koja rukovodi najvećim istragama u zemlji, je po zakonu trebao biti suspendovan, ali za to nije bilo dovoljno ruku. Tako će na smjenu direktorsku fotelju mijenjati sa optuženičkom klupom, što, navode analitičari, nije novo niti nesvojstveno Bosni i Hercegovini.

Zgrada Predsjedništva BiH 7. februara 2014. godine bila je u plamenu.  Gorio je i državni arhiv smješten u istoj zgradi. Od navale bijesnih demonstranata nije ih imao ko da brani jer državne agencije za sprovođenje zakona nisu reagovale. Tačnije, direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Goran Zubac, kako kaže optužnica Tužilaštva BiH, odbio je angažovati specijalnu jedinicu da zaštiti Predsjedništvo, te je nesavjesno postupio u vršenju dužnosti.

Zubac je pred sudijom negirao krivicu. Njegov branilac Dragiša Jokić po izlasku iz sudnice kratko je prokomentarisao:

„Sama izjava o krivnji pokazuje naš odnos prema predmetu. I ništa više ne bih komentarisao, pošto će predmet biti u toku – bilo bi nekorektno.“

Aktuelni direktor agencije koja rukovodi najvećim istragama u zemlji, iako suočen s ozbiljnim optužbama, i dalje je na čelnoj funkciji, samo mu je zabranjen pristup tajnim podacima. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar kaže:

„Ako se protiv lica koje ima pristup tajnim podacima pokrene disciplinski ili  krivični postupak, onda se takvom licu treba donijeti rješenje o onemogućavanju pristupa tajnim podacima.“ 

Toliko se i moglo uraditi jer za suspenziju Zubca nije bilo dovoljno ruku, ni u komisijama, ali ni u Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH. Sve navodi na to da je i u ovom slučaju politika odigrala svoje, a Zubac uživa povjerenje zastupnika iz SNSD-a.

„Ne treba dozvoliti da jedini predstavnik iz jednog naroda koji predstavlja jednu policijsku agenciju – ne treba u jednom takvom događaju adresirati svu odgovornost na jedno lice“, kaže predsjedavajući Nezavisnog odbora Žika Krunić.

Živko BudimirŽivko Budimir

Ovo nije prvi put da se kada je u pitanju Zubac konfrontiraju politika i policija, a ponekad i pravosuđe. Tako je, nakon pompeznog hapšenja predsjednika Federacije BiH Živka Budimira pod optužbom za organizovani kriminal i uzimanje mita za pomilovanja, Ustavni sud BiH naveo kako je Budimir uhapšen po osnovu rekla-kazala dokaza, što se može smatrati i velikim propustom u istrazi i SIPE i Tužilaštva BiH. Hapšenje državnog  parlamentarca Šemsudina Mehmedovića zbog afere sa zakopanim naoružanjem, pronađenim prošle godine u Tešnju, a koje nije naredio tužilac također se smatra velikim gafom čelnika SIPA-e.

Kazna zatvora od jedne do deset godina

U aktuelnoj optužnici se navodi kako je utvrđeno da je Zubac odbijao odgovoriti na zahtjeve za pomoć u sprječavanju napada demonstranata na zgradu Predsjedništva, koje mu je upućivao tadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Himzo Selimović. Selimović zbog nemoći da zaštiti Predsjedništvo podnio je ostavku jasno uputivši na krivca:

„Mi smo taj dan s obzirom da je bio ugrožen objekat Predsjedništva BiH tražili angažovanje specijalne policijske jedinice SIPA-e i kolege su odgovorile da nemaju zakonsku nadležnost da te kapacitete stave u funkciju.“

Ovaj odgovor iz SIPA-e stigao je tek nakon što je Selimović i pismeno zatražio angažovanje specijalaca. U pomoć su, i to zamalo prekasno, stigli pripadnici FUP, čiji je prvi čovjek Dragan Lukač naveo:

„Mi smo intervenirali u nekom momentu na zgradi Predsjedništva iz dva razloga. Prvo što u tom momentu nije imao ko da intervenira, a prijetila je opasnost katastrofe kompletan da objekt izgori. A s druge strane zato što su unutar tog objekta smješetni uredi predsjednika Federacije.“ 

Pravosuđe će kasnije napad na zgradu Predsjedništva BiH okarakterisati kao čin terorizma, a kako je napad na državnu instituciju krivično djelo iz domena Suda BiH, nadležnost nad njegovim sprječavanjem pripada SIPA-i. I pored istrage, a potom optužnice i početka suđenja, Zubac i dalje rukovodi agencijom koja je otkako je direktor pod istragom hapsila optužene za najveće kriminalne afere u zemlji.

Pravni eksperti se nadaju da posljedica neće biti. Vehid Šehić, pravnik i nekadašnji sudija dijeli taj stav, ali:

„Pošto mi živimo u vremenu apsolutnog nepovjerenja prema svim institucijama, pa i, nažalost, prema instituciji SIPA-e, sve je moguće, ja se ipak iskreno nadam da će on makar u tom segmentu pokazati visok stepen profesionalnosti.“  

Mada će krajnju riječ dati sud i prerano je prejudicirati odluke, Šehić vođen ranijim iskustvima u osjetljivim predmetima koji uključuju državne zvaničnike kaže:

„Veliki i osjetljivi predmeti – Bičakčić, Čović, Mladen Ivanić, Dodik, Ante Jelavić – vidimo kako su završili nakon odluka suda u prvostepenom postupku, nakon odluka apelacionog odjela ili vrhovnih sudova u entitetima i jako je teško predviđati kad je u pitanju odgovornost i konačan ishod sudskog postupka u BiH.“ 

Za krivično djelo koje se pripisuje direktoru najveće policijske agencije u zemlji i najviše rangiranom policajcu Goranu Zubcu zapriječena je kazna zatvora od jedne do deset godina.

RSE – Dženana Halimović

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close