Ostali sportoviSport

Sudbonosni meč Felixa Sturma

Njemački bokser bosanskohercegovačkog porijekla Adnan Ćatić (Felix Sturm) 20. februara u Oberhausenu želi peti put postati svjetski prvak u boksu, što do sada nije pošlo za rukom ni jednom njemačkom bokseru.

Ono što jedino dolazi u obzir je pobjeda. Prošlu borbu protiv Čudinova sam dobro analizirao”, kaže Ćatić dok mu trener Magomed Šaburov oblači bokserske rukavice. U Ćatićevoj trening-dvorani (Gym) u Kölnu, u kojem se ovih dana priprema za meč protiv Rusa Fedora Čudinova, sve je u znaku predstojeće borbe. Lekcija iz prošle borbe, kako kaže Ćatić, je naučena. Naime, Čudinov je 9.maja 2015. godine savladao Ćatića koji je nakon meča nezvanično “rukavice bio okačio o klin”.

Dan poslije poraza sam bio potpuno skrhan. Iskreno da kažem, te sedmice sam u potpunosti bio završio sa boksom i bokserskom karijerom. Ali, nezvanično. Međutim, na nagovor trenera, familije i cijelog tima, prvo sam se dobro odmorio i isključio iz svijeta boksa. A nakon izvjesnog vremena se u meni ponovo rodila motivacija, nakon čega sam sebi rekao: Adnane nećeš prestati. Znao sam da se u meni krije još mnogo toga i zbog toga sam se odlučio za ovu borbu”, kaže Ćatić.

Najvažniji meč

Pažljivo uvježbavanje pokreta za predstojeći mečPažljivo uvježbavanje pokreta za predstojeći meč

Ćatić zna da meč u Oberhausenu neće biti nimalo lak. Njegov protivnik iz Rusije je prošli put pokazao da je dobar bokser. Tada je Čudinov tehnički bio bolji. Bio je ofanzivniji i dosta aktivniji. Za Felixa Sturma je ovo možda najvaćnija borba u njegovoj dugogodišnjoj karijeri. “Skoro pred svaki moj dosadašnji meč se govorilo da je najvažniji. Tako je bilo još pred meč sa De la Hoyom”, kroz blagi osmjeh govori Ćatić i dodaje: “Više mi nije 27 godina i pred sobom nemam još deset godina da postanem svjetski prvak. U ovom sportu sam već 25 godina. Jasno je da će doći vrijeme kada ću se prestati baviti boksom, čak i ako bi ponovo postao svjetski prvak. Možda ću nakon narednog meča reći: `Sada je dosta`“. Ćatić ipak još ne želi donositi bilo kakve odluke. Kaže da će sve opcije biti otvorene i da će konačnu odluku donijeti spontano.

Ćatić alias Sturm se ovaj put za borbu priprema malo drugačije. Četiri sedmice je proveo u Kitzbühlu u Austriji gdje mu je, kako kaže, bilo izuzetno dobro. U brdima se mogao putpuno “isključiti” i odmoriti od uobičajene gradske vreve. Pripreme u Kitzbühelu su pojedini protumačili i kao navodnu najavu Ćatićevog preseljenja u Austriju. Ćatić takve navode niti potvrđuje niti demantuje. “Sva koncentracija je trenutno usmjerena na predstojeći meč. Veoma sam motiviran i rezultati treninga su veoma dobri. Međutim, moram priznati da su i prošli put bili dobri. Dobar trening i dobri rezultati treninga ne znače automatski i dobru borbu”, priznaje Ćatić za DW.

Strogo čuvana taktika

Felix Sturm sa trenerom Magomedom SchaburowimFelix Sturm sa trenerom Magomedom Schaburowim

Ovaj put se odlučio da pred meč ne otkriva koju će taktiku primijeniti. Medijima i publici poručuje da budu strpljivi i da će rezultate vidjeti u ringu kada će “pesnicama i pokretima pokazati ono što tokom treninga i sparinga stalno uvježbava”.

Felix Sturm se ovaj put bori za WBA titulu prvaka svijeta u supersrednjoj kategoriji. Protivnik jeneporaženi Rus Fedor Čudinov, koji je u dosadašnjih 14 profesionalnih borbi upisao svih 14 pobjeda. Ćatić je do sada imao 47 borbi. Od tog broja je 39 borbi završio kao pobjednik. U svojoj višegodišnjoj bokserskoj karijeri je zabilježio pet poraza.

DW.DE

  • Autor Mehmed Smajić

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close