Stvoreno vještačko tkivo koje mijenja povrijeđene organe

Ruski naučnici su stvorili vještačko tkivo koje će moći da zamijeni povrijeđene organe?! Veliki biotehnički proboj načinili su naučnici u Sibiru, a to će pomoći u liječenju mnogih povreda i bolesti – od opekotina do infarkta.

Biolozi su tokom eksperimenta koristili sposobnosti matičnih ćelija. Institut hemijske biologije i bazične medicine u Novosibirsku nekoliko godina je proučavao matične ćelije.

Bilo je potrebno da naprave preparat koji će moći da zamijeni povrijeđeno tkivo zglobova. Naučnici su uspjeli da stvore biosintetičke proteze za zamjenu aorte. To je veliko dostignuće.

Sintetičke proteze se odavno koriste u savremenoj medicini, uključujući i kardiologiju. Ali, biosintetički organi i tkiva koji su dobijeni od živih ćelija jesu – novina. I ona ima veliku perspektivu.

Poslije presađivanja sintetičkih implantanata i donatorskih organa dolazilo je do čestih komplikacija. LJudski organizam je mogao da odbaci tuđe tkivo.

Ali, biovještački materijal organizam lakše prihvata, posebno ako je stvoren od vlastitih ćelija pacijenta.

To znači da se komplikacije prilikom ovakve transplantacije svode na minimum. Organizam se mnogo brže privikava na “rođeni” implantant.

Naučnici iz Novosibirska su prije nekoliko mjeseci presadili biovještački implantant laboratorijskom pacovu. Od tada njegov organizam funkcioniše bez greške.

Naučnici tvrde da će ove proteze imati široku primjenu već za nekoliko godina. Postojaće mogućnost stvaranja banke biovještačkih organa.

To znači da će u budućnosti čovjek moći da “popravi” svoje tijelo: da zamijeni povrijeđene organe novim organima koji su stvoreni od njegovih ćelija.

To će, kako navodi “Glas Rusije”, riješiti i mnoge probleme u gerontologiji. A najvažnije je da će i veliki problem nedostatka donatorskih organa biti riješen.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close